Ha az állam nem, majd megoldja a piac

Ha az állam nem, majd megoldja a piac
Fotó: Pexels.com

A magyar oktatási rendszer jelen pillanatban nem képes lépést tartani a piaci igényekkel. Mintegy 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországon a cégeknek.

Kétmillió eurós befektetést biztosít a PortfoLion Regionális Magántőke Alap a Codecool Kft. részére, olvasható a cég honlapján. A 2015-ben indult magyar vállalkozás folytatja nemzetközi terjeszkedését a bevont tőke révén. Jelenleg Budapesten, Miskolcon és Krakkóban folytat az oktató cég képzéseket. A tervek szerint 2022-re 24 európai városban fog működni Codecool iskola.

Az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) múlt heti Vállalati Innováció Konferenciáján elhangzott, hogy az informatikai munkaerőhiánnyal párhuzamosan a munkanélküliséggel is számolni kell középtávon. Tulajdonképpen folyamatos munkavállalói átképzésre lenne szükség a munkaerőpiacon, hiszen 2030-ig várhatóan a munkahelyek igen tetemes hányada szűnik meg a folyamatos technikai megújulás miatt.

Javában zajlik a negyedik ipari forradalom. Már az első ipari forradalom idején sem jelentett megoldást a luddisták gépromboló mozgalma. Fel vagyunk mi erre készülve? Ha az állam nem, majd megoldják a piaci szereplők?