Sose halunk meg: Nem a hétfői volt az első komoly katasztrófa a manchesteriek életében

munich-air-crash-3

A hét eleji, szörnyű manchesteri merényletet lehet úgy értékelni, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet bele akart szólni a brit választási kampányba, de úgy is, hogy Nagy-Britannia második legfontosabb városának szíve volt a célpont.

Az 1995-ben kapuit megnyitó Manchester Arena a legnagyobb sport- és koncertcsarnok a szigetországban, és a világ legforgalmasabb koncertterei között van. Mint helyszín is jelképes volt, a fellépő Ariana Grande amerikai énekesnő pedig nem csak a tinik, de a szexuális kisebbségek tagjai között is népszerű. A helyszín és az esemény így ideális célpontja lehetett a radikális iszlamistáknak.

Manchester belvárosa az egyetlen hely Angliában, ahol villamos jár, egy európai uniós projektben alakítottak át egy vasúti vonalat belvárosi villamossá. A villamossal el lehet jutni az 1910-ben átadott, de azóta többször átépített Old Trafford stadionhoz, a Manchester United otthonához.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a „vörös ördögök”, az amerikai tulajdonban lévő futballcsapat is áttételes célpont lehetett, mivel ma játszanak Európa Liga-döntőt Stockholmban a holland Ajax együttese ellen.

A tét eddig is nagy volt a United szempontjából, mert a ligakupa-győzelem ellenére eredménytelen szezont futott José Mourinho mester csapata.

Tavaly lemaradtak a Bajnokok Ligájában való indulásról, most is csak akkor van rá esélyük, ha az Európa Liga megnyerésével kvalifikálják magukat a következő kiírásra.

Talán egy ilyen szempontot is mérlegelt a brit állampolgársággal rendelkező merénylő, hogy borzalmas tette így befolyásolja a világ futballszerető közvéleményét, a csapat globális szurkolótáborát.

Tragédia 60 évvel ezelőtt

A United viszont egy olyan csapat, ami már túlélt egy katasztrófát, és utána győztesen lépett tovább. 1958. február 6-án a manchesterieket egy BEK-meccsről való hazatérés közben a müncheni repülőtéren légikatasztrófa érte. A felemelkedni nem tudó repülőgépük egy házba csapódott, a balesetben a csapat nyolc játékosa életét vesztette.

A csapat edzője, Matt Busby is életveszélyes sérüléseket szenvedett, csodával határos módon azonban sikerült túlélnie a balesetet. A légikatasztrófa után munkához látott, és a hatvanas évek egyik legjobb európai klubcsapatát építette fel.

A terroristák célja az, hogy a normális életet lehetetlenné tegyék és a mindennapi munka helyett a rettegés legyen az úr. Soha ne engedjük!