Választási kampány – Kicsit másképp

Választási kampány – Kicsit másképp
Fotó: zsurpubi.hu

A magyar politikai beszédet egyre jobban áthatja a sárdobálás, gyűlöletkeltés. Elég csak kimenni az utcára, szétnézni a plakátokon, megnézni egy-egy politikai hirdetést. Állítólag a „Nyugattól” tanultuk. Talán ez igaz is, de azért vannak olyan dolgok, amelyekben már túlszárnyaltuk a tanítómestereket, legalábbis jó néhányat.

2017. május 22-én este robbantás történt egy manchesteri koncerten. A terrortámadás a legsúlyosabb volt Nagy-Britanniában a 2005-ös metrórobbantás óta, 22 halálos áldozatot és 59 sérültet követelt, akiknek többsége tizenéves lány.

A támadás a brit választási kampány kellős közepén történt, alig két és fél héttel a június 8-i voksolás előtt. Az is egy külön cikket érdemelne, hogy mennyivel „csendesebb” volt már eddig is a kampány, mint bármilyen magyarországi (vagy régióbeli) 1990 óta. De magyar szemmel egészen meglepő, ami a robbantás után alig pár órával történt. Nem kezdték el egymást szidni a politikusok az ellenfél lépéseit hibáztatva. Egy kósza hír sem szólt erről – legalábbis én nem találtam, pedig kerestem.

Theresa May konzervatív miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője telefonon egyeztettek egymással, majd bejelentették, hogy a tragédia hatására határozatlan időre felfüggesztik a választási kampányt. Mert egy ilyen súlyos helyzetben a politikai vetélkedés csak másodlagos. Természetesen a szünet is jól jön valakinek, ezt is ki fogják használni, ne legyenek kétségeink, de én elhiszem, hogy mindkét politikus komolyan gondolta mondandóját.

Az első, ami erről az eszembe jutott, a 2016. szeptember 24-i Teréz körúti robbantás. Persze, ez közel sem volt akkora jelentőségű, mint a manchesteri ügy, hamar kiderült, hogy nem is „igazi” terrortámadásról van szó, hanem egy zavaros keszthelyi fiatalember akciójáról. A pánik és a rémület azonban Magyarországon is jelen volt, az eset pedig ráadásul nem sokkal az október 2-i, kötelező betelepítésről szóló népszavazás előtt zajlott, igen feszült politikai légkörben, amelyet egy nem túl szép kampány kísért. Emlékszünk még arra is, hogy mi volt akkor a magyar politikusok reakciója? Mindenki felelősöket keresett, a másik politikáját szidta, a saját kampánycéljaira próbált kihasználni egy olyan bűntényt, amelynek fiatal rendőrnő áldozata még épp az intenzíven küzdött az életéért. A Demokratikus Koalíció pedig nyilatkozatai pedig egyenesen azt sejtették, a robbantás mögött a Fidesz állhat, mert így próbálnak meg még nagyobb félelmet kelteni és több embert szavazásra bírni.

A tragédiákra adott reakciók is jól mutatják, hogy milyen mélyen van ma Magyarországon a politikai közbeszéd. A túlzott politikai korrektség vagy a populizmus helyett talán egy kis méltóságot is tanulhatnánk a Nyugattól!