Felmérés: egyre kevesebben veszik be a Fidesz-maszlagot

Felmérés: egyre kevesebben veszik be a Fidesz-maszlagot

A Závecz Research és az Index közös közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az idősek és a tanulatlanok no meg a megátalkodott Fidesz-szavazók - mely csoport bőven tartalmaz időseket és tanulatlanokat - a legelégedettebbek a magyar demokrácia működésével. De még így is elég lesújtó osztályzatot kapott a magyar jogállam: egy 5-ös skálán 2,7-esre értékelték a megkérdezettek az ország állapotát.

A Závecz Research még májusban kérdezett meg 1000 embert arról, milyen országban szeretnének élni. Az 5-ös skálán 4,8-asra értékelték az anyagi biztonság fontosságát, tehát a Fidesz bajszának, Kövér Lászlónak az érvelése, melyet a Jobbik béruniós kezdeményezésével kapcsolatban fejtegetett, annyira nem győzte meg a magyarokat. Emlékezetes, a házelnök egy lakossági fórumon azt mondta:  

„Történelmi okokból kifolyólag egy történelmi szegénységgel küszködő régió, ennek vannak gazdasági értelemben vett előnyei is. Ezért van annyi munkavállaló lengyel Nyugat-Európában, mert kevesebbel is beérik, elnézést kérek, idézőjelbe téve, mint a jóléti állam szolgáltatásaihoz hozzászokott, hogy ne mondjam, némely esetben hozzálustult polgárok. Ez egy versenyelőny a lengyel munkavállaló számára, mert van munkája Londonban, és viszonylag jól keres, és azt hazautalja. Az meg annak az országnak is versenyelőny, számos szegény, szegényebb kelet-közép-európai ország ebből él”.

Az is rossz hír lehet Orbánék számára, hogy a megkérdezettek jelentős része átlát a szitán. 5-ből 4,2-es osztályzatot adtak ugyanis arra a kérdésre, hogy a kormány előnybe hozza-e a hozzá közelálló üzletembereket. A sajtószabadság 2,9, a bírói függetlenség pedig 2,6 pontot kapott. 

Tanulságos felmérés, talán nincs minden veszve ebben az országban.