Csúcsra jár a maszatolás a Heti Válaszban, csattan a bilincs a 444-nél

AVH_comicstyle

„Az erkölcsi törvény nem ismer tudóst és tudatlant, vagyonost vagy szegényt. Akármi van a fejemben, a Sinai-hegy nekem sem adott külön tízparancsolatot.”

Hosszú, páros interjút közölt a friss Heti Válasz Botos Mátéval és Megadja Gáborral. Ha be kéne mutatnom a szereplőket, azt mondanám, hogy a Heti Válasz ma Magyarország legolvashatóbb és legszínvonalasabb hetilapja. Az interjút készítő Borbás Barna sem átlagos újságíró: politológiai műveltsége messze kiemeli korosztályának átlagából. Botos Máté a Pázmány Péter Katolikus egyetem bölcsészkarának korábbi dékánja, aki zárt körökben több alkalommal hangot adott kormánykritikus, ámde vitathatatlanul jobboldali és konzervatív nézeteinek.

Megadja Gábor doktorandusz, eszmetörténész ugyancsak jó képességű, fiatal kutató. Konzervatív, tradicionalista, aki feloldhatatlan ellentmondások közepette fejti ki szellemi tevékenységét: nappal a Molnár Tamás Kutatóközpont munkatársaként hosszú szövegeket gyárt a közép-európai gyökerű emigráns gondolkodók munkásságáról, illetve a politikai utópiákról. Hosszan elemzi a XX. századi tömeggyilkos rezsimek kialakulásának okait, folyamatát, a szellemi közeget, melyben ezek létrejöhettek. Éjszaka pedig bekapja a Murti Bing-pirulát, és a 888-on gyártja a kurzuscikkeket a rendszerváltás óta fennálló leginkább diktatórikus rezsim számára. Erre a célra kialakított egy penetráns, de nem túlságosan egyedi stílust és reflektálatlan ostobaságokkal hergeli a fideszes keménymagot. Az elmélyült politikai gondolkodás és a Polip védelme azonban feloldhatatlan ellentmondásban van, de ez – egyelőre – mintha nem okozna problémát.

A fő kifogásom a Heti Válasz páros interjújával az, hogy noha Botos Máté egyértelműen megnyeri a vitát, a partnerek a végén disszonáns és indokolatlan optimizmussal zárják a beszélgetést.

Magyarországon ugyanis szisztematikusan zajlik a szabad gondolkodás felszámolása. Egy olyan rezsim kritikája, amelyik nyíltan deklarálta, hogy nem veszi komolyan saját elveit, a vita nem állhat meg az értelmiség szerepéről szóló csevegésnél. Ki kell mondani, hogy a Fidesz számára a jobboldaliság és a konzervativizmus nem más, mint politikai termék.

A sordinós kormánykritika azért bosszantó, mert a múlt héten, talán éppen az interjú készítésének napján, bilincsben vitték el a rendőrök Szily Lászlót, amiért nem jelent meg egy polgári peres (!) tárgyaláson.

Magyarország, 2017.: bilincs, alvásmegvonás, rabszíj. 2018-ban választások lesznek.