Püspöki kiállás a menekültekért, a kormánypropaganda ellen

A Menekültek Világnapjára 2017-ben Fabiny Tamás evangélikus és Beer Miklós váci római katolikus püspök közös videóüzenetben biztosították támogatásukról az otthonukból háborúk által elűzött menekülteket, és kértek másokat is ugyanerre. Csatlakozott hozzájuk Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. A helyi fideszes propagandisták az új szombathelyi katolikus püspökre is prüszkölnek, mert „megengedőbb”, toleránsabb a menekültekkel szemben.

Fabinyi Tamás evangélikus és Beer Miklós katolikus püspök az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) új videóján szólalt meg.

„Az erőszak elől menekülnek, és mindenüket hátrahagyják. Mindenüket, kivéve a reményt, hogy egy békésebb jövőt találnak. Hisszük, hogy minden menekült megérdemli, hogy biztonságban éljen. Mi a menekülteket támogatjuk. Kérjük, csatlakozzon hozzánk” – fogalmaznak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága legutóbb azt kérte, hogy az EU-s tagországok a Dublini Rendeletet felfüggesztve ne küldjenek több menekültet vissza Magyarországra.

A két történelmi egyház püspökéhez csatlakozott Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke is. Ahogy azt híveikhez küldött levélben írta:

Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében köszönöm Beer Miklós és Fabiny Tamás püspököknek a menekültek ügyében tett egyértelmű tisztességes megszólalását. A háborúk és a gazdasági gondok okozta szenvedés tapasztalata az emberi sors elhagyhatatlan része. Ma a népek egyik, holnap talán a másik fele kényszerül felmutatni, vagy elfogadni a szolidaritás isteni értékeit. A magunk részéről csatlakozunk a püspökök felhívásához. Mi is támogattuk és a jövőben is támogatni kívánjuk menedéket kereső embertársainkat. Híveinket és azokat, akihez hangunk elér, ugyancsak erre biztatunk.

Bevándorlóbarát az új szombathelyi püspök? – teszi fel a kérdést ugyanakkor a Józing szombathelyi blog. A válasz nem teljesen „igen”, az viszont biztos, hogy Székely János cizelláltabban beszél napjaink népvándorlásáról, mint a populista politikusaink.

Így vagy úgy, de izgalmas együttélésnek nézünk elébe - utal a helyben megszólalásai miatt komoly kormánypárti kritikát kapó új főpapra. Pedig ő nem is a keményvonalas Ferenc pápa követők egyike, hiszen neve onnan lehet ismerős, hogy ő írta azt az általános iskolai hittankönyvet, amely bűnnek nevezi a homoszexualitást, részben ezzel magyarázva Szodoma pusztulását.