Felmosták a Fidesszel a padlót a bányászok

Felmosták a Fidesszel a padlót a bányászok
Fotó: zsurpubi.hu

Június 25-én választást tartottak a Fejér és Komárom-Esztergom megye határán lévő Pusztavámon. A Mór és Oroszlány közti faluban idén kétszer is feloszlatta magát a képviselőtestület. Mára meglett a választás hivatalos végeredménye – ismét nyert a volt polgármester, a faluban pedig a teljes körű összefogás eredményeként a Fidesz, amely könnyű prédának tekintette a tolószékbe kényszerült településvezetőt, gyakorlatilag teljesen lenullázta magát.

A június 25-i időközi helyhatósági választáson a pusztavámiak 63 százaléka adott le érvényes voksot. A magas részvétel – mondták el többen is – főleg a Fidesz gusztustalan nyomulásának eredménye.

A településen korábban többségben lévő kormánypárt most csak két képviselői helyet szerzett meg, polgármesterjelöltjük be sem jutott a testületbe. A szavazatok összeszámlálása után kiderült: Lisztmayer János, a volt polgármester 661, a fideszes, de függetlenként induló Zombó Norbert 494 szavazatot kapott. A hat fős képviselőtestület így áll fel a következő választásig: Stettner Attila (678 szavazat), Ujj József Attiláné (627), ifj. Lisztmayer János (475), Frey Szabolcs (457), Pintér István (453), Stipsits Péter (442). A hat önkormányzati
képviselő közül három új.

A bányászfaluban, ahol nemrég bezárták az oroszlányi erőművet korábban kiszolgáló, utolsó hazai mélyművelésű szénbányát, a Fidesz idén tavasszal látta alkalmasnak az időt, hogy megszerezze a polgármesteri széket. Ezt megelőzően Lisztmayer János polgármester hosszabban betegeskedett, nyolc hónapig nem tudta ellátni feladatait, ez idő alatt az alpolgármester, Stettner Attila látta el a polgármesteri feladatokat. A választáson 23 képviselő és öt polgármesterjelölt indul.

A mindig is erősen konzervatívnak számító faluban a Fidesznek a vereség hatalmas meglepetés, attól pedig szinte leestek a székről a párt választókerületi irodájában, hogy a tolószékbe kényszerült, ismét induló polgármester csapatába állt be a jelöltek fele – köztük balos, jobbikos és Fidesz-szimpatizáns indulók is.

A bányászoknak – mondták a Zsúrpubinak többen is – két dologból lett elegük: abból, hogy a központi pártirodából akarnak nekik diktálni, meg abból, hogy tudomásuk szerint az állami Vértesi Erőmű (VÉRT) nem akarja kifizetni a bányakárokat, így a kárt szenvedett, repedező falú házakban élő családoknak kellene pereskedni és szakértőket fogadni, saját költségen.