Arany János sms-ben

Arany János sms-ben
Arany János szobra a Nemzeti Múzeum előtt (1900)
Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.027

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. A költő és műfordító, aki később a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára is lett, 1817. március 2-án született Nagyszalontán. A bicentenáriumi évforduló alkalmából az ország több pontján tartanak rendezvényeket. Ezekből válogattunk, hogy kedvet csináljunk egy irodalommal teli, kulturális kalandozáshoz.

A magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja életének legfontosabb helyszíneit az érdeklődők egy turisztikai játék keretében tekinthetik meg. Az Arany-út, mely Nagyszalonta, Debrecen, Nagykőrös és Budapest városok érintésével teljesíthető, igazi kultúrtörténeti kirándulásnak ígérkezik. A szervezők a résztvevők között könyvjutalmat, ajándéktárgyakat is kisorsolnak, csupán a kijelölt emlékhelyeket kell meglátogatni és pecsétekkel igazolni a jelenlétet. A felsorolásban szereplő helyszínek természetesen nem csak egymás után, hanem az év különböző napjain is látogathatóak, hiszen a játék március 2-ától 2018. március 2-áig tart.

A 2017-es esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította. Az egész éven át tartó rendezvénysorozat március 2-án, Nagyszalontán kezdődik, s az erdélyi megemlékezések után, az ország több pontján folytatódik.

A sok program közül kiemelkedő a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) iskolások számára meghirdetett, kreativitást és ötletességet igénylő 200 év - 200 üzenet című pályázata. A felhívás szerint Arany János egy szabadon választott művét egy 200 leütéses SMS- vagy chat üzenet formájában kell összefoglalni. A legjobban sikerült alkotásokat a PIM Önarckép álarcokban című emlékkiállításán állítják ki.

Szintén az iskolás korosztályt szólítja meg a Szabó Ervin Könyvtár Ugocsa utcai tagkönyvtárának Költői kérdés 2017 című, egész éven át tartó irodalmi játéka, amelynek első három hónapjában Arany Jánosról és műveiről tesznek fel kérdéseket. A diákoknak szóló szavalóversenyeken és irodalmi vetélkedőkön kívül tartalmas megemlékezésnek ígérkezik az Országos Széchenyi Könyvtár 2017 április 27-én nyíló, interaktív „Más csak levelenként kapja a borostyánt...”  – Kincsek, kultusz, hatástörténet című Arany János-kiállítása, melyet könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek, egészen 2017. november 25-éig.

Az Arany János-emlékév nyitóünnepségén, március 2-án a Nemzeti Színházban a Toldi című előadást tűzik műsorra, amely a nagy költő egyik legismertebb elbeszélő költeményét dolgozza fel.

Aki pedig a művész emberi arcára lenne inkább kíváncsi, annak a Költészet Napján Bálint András Arany-estje nyújt tartalmas szellemi, lelki feltöltődést a Radnóti Színházban.