Mondjuk ki: Orbán Európa spionja!

Mondjuk ki: Orbán Európa spionja!
Fotó: zsurpubi.hu

Azt már régóta tudjuk, hogy a magyar miniszterelnökre az Európai Unióban sokan csak egyszerűen Putyin pincsikutyájaként tekintenek. Az mára szintén kiderült és a napnál is világosabb, hogy Orbán Viktor Izrael legfőbb lobbistája Európában. Ha ehhez még hozzávesszük az állandó „Brüsszel-ellenes” propagandát és retorikát, akkor könnyen beláthatjuk: Orbán Viktor Európa árulója.

Egyre értelmezhetetlenebb egy normális ember számára, hogy a fideszes szavazók hogyan kezelik Orbán szélkakas jellegű fordulásait, fordulatait. Már azt is nehéz volt értelmezni, amikor az egykori Soros-párti Simicska-csicskából egyik napról a másikra sorosozó és simicskacsicskázó szabados lett. De vajon mit szólnak a Fidesz EU-párti szavazói a „Brüsszel-ellenes” abáláshoz? Vagy tényleg annyira átment az a habonyi retorika, hogy elválik a pici kis agyukban az EU és Brüsszel egymástól? Mert akkor most szólunk, hogy a kettő egy és ugyanaz.

Vajon mit gondolhatnak a potenciális szövetségessé vált „betyárok” és neonáci társaik, valamint ezek keretlegényei Benjamin Netanjahu budapesti diadalmenetéről? Hogyan magyarázzák meg maguknak: Netanjahu jó zsidó, de vannak a rossz zsidók, mint Soros? És, de tényleg, milyen fejet vágnak az européer Fidesz-szavazók ahhoz, amikor Orbán éppen lemegy Putyin-csicskába? Vagy fordítva: az oroszpárti fideszesek mit szólnak ahhoz, amikor Trump körül úgy nyomul, sertepertél, ólálkodik, hogy már a másodlagos szégyen fojtogatja a szemlélő embert: mégis hogyan mehet le egy miniszterelnök ennyire tartásnélküli pitibe?

Mert nyilván minden épeszű magyar ember belátja, hogy az Európai Uniót meg kell reformálni, jobbítani kell, fejleszteni, ahogyan egyébként ez történik folyamatosan a magalakulása óta, de belső és konstruktív javaslatok mentén, nem pedig piszlicsáré árulkodással és etikátlan kibeszéléssel. Azt is tudjuk, hogy jó kapcsolat kell az orosz atyácskával, azonban szükséges megtartani a megfelelő távolságot az orosz medvétől is, mert a kettő bizony együtt jár.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy Izrael erős és befolyásos állam, illetve hatalom, de az Európai Unió bírálatai, feltételei és észrevételei igenis jogosak, csak épp ésszel kell őket elolvasni. Számomra egyre világosabb a tanulság Orbán Viktorral kapcsolatban.

Orbánban minden tulajdonság megvan, ami a rossz hatalomgyakorláshoz elengedhetetlen: kapzsiság, beteges hatalomvágy, erkölcstelenség, megalománia, populizmus, köpönyegforgatás, kisebbségi komplexus, a nagyotmondásra való hajlam, a vajdai attitűd. Meg van benne a leleményesség is, ami használható pozitív és negatív irányba is, nála az utóbbi érvényesül.

Hiányzik belőle azonban az európai gondolat, a közös értékekbe vetett hit, az igazságosság, a racionalitás, a méltányosság, a humánum, a megfontoltság és nem utolsó sorban a népért érzett őszinte felelősségérzet, amelyek pedig a jó hatalom ismérvei.

De ami leginkább hiányzik belőle, ami nélkül az ember nem is ember, csak egy roncs, az bizony nem más, mint a gerinc. Azért bízom benne, hogy nem tart már sokáig az ámokfutása. Addig is mondjuk ki: Orbán Európa spionja! És nem Magyarország javára!