Tévedhetetlenek országa

Hallott már valaki fideszes politikus szájából olyat, hogy "bocsánat, hibáztunk"? Biztosan nem. Járvány, válság, infláció, szegénység stb., nem számít, Orbán Viktor és sleppje mindent jól csinál. Ezt még talán ők maguk sem hihetik el.

Egy olyan országban, ahol a jogszabályoknak és a törvényeknek, sőt az Alaptörvénynek annyi, a hatalom szájíze szerint értelmezhető formája van, mint nálunk, a NER-kegyeltek hibátlanságának és a tökéletességének nyugtázása a legtermészetesebb jelenség. A hierarchia alján lévők esetében a szolgaszerep nem engedi meg az önkritikát, míg feljebb a tévedhetetlenség imázsa már beleégett az elmékbe. Olyannyira, hogy a kibocsátott rezgések lesugároznak egészen a plebszig.

Olumposz

Soha nem hallhatjuk: „Még az is lehet, hogy valamit elrontottunk.” Helyette zsigerből jön mindenre a támadó panel: „Mikor nem tudsz érvelni, csak mondd ki, hogy Soros vagy Gyurcsány! Instant win”. Az elmúlt 12 év politikai "programja".

A milliárdos nertársak a fekete Audikból kiszólva akarják elhitetni a devizahitelt nyögő, kórházi várólistáktól rettegő, éhbérért dolgozó polgárral, hogy valójában rohadt jól él. Megmagyarázzák neki lázári stílusban, hogy „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Vagyis, a hitvány életed csak magadnak köszönheted.

Nem tudod nyaralni vinni a családod? Nem tudsz új cipőt venni, márkás üzletekből ruházkodni? Nem tudsz minden nap csirkemellet enni, csak farhátat, de még azt sem mindig? Az szarügy, te vagy a szerencsétlen, hiszen a kormány minden feltételt megteremt az országban a felhőtlen boldoguláshoz. Ja, és ha úgy gondolnád, hogy mégsem, akkor az szintén a te hiányosságodnak és a megvezetettségednek köszönhető, tekintve, hogy a „gyurcsányista ellenzék” nyomorult bábja vagy.

Vannak, akik ezzel, a hatalom által rájuk aggatott szereppel egy idő után tudnak azonosulni. Így jön létre a fillérekért megalkuvó, megvezethető biomassza, mely a szavazóurnáknál az őt lelki nyomorulttá tevőket minden kétséget mellőzve emeli vissza a bársonyszékekbe.

Ahelyett, hogy beismernék, hogy átverték őket, és nem azt kapták, amit 2010-ben, majd ’14-ben az orbáni szerződésben elfogadtak és aláírtak, inkább a tévedhetetlenség hipnotikus gondatlanságába révedve ámítják magukat, hogy mindez a kisebbik rossz, sőt, tulajdonképpen már jó. Közösségszervező erőiket kizárólag egyetlen dolog mozgatja: a tévedhetetlenség mítoszának a megőrzése, ami egyébként kizárólag a kormány érdeke, és még véletlenül se az országé, a népé, az övék.

Mivel ezeket a választópolgárokat meg kell szólítani, a NER kedvezményezettjeitől soha nem hallunk majd olyan szavakat, hogy „hibáztunk”, „tévedtünk”, „elrontottuk”, „csinálhattuk volna másképp is”. Esetleg majd 2022 után a bíróságon a védőbeszédekben. Akkor viszont senkinek nem szabad elfelejtenie egy pillanatra sem, hogy ezek a kijelentések rohadtul nem őszinték.