Nálunk elképzelhetetlen, a lengyeleknél nem: Az elnök a nép mellé állt

Bizony, akad olyan kelet-európai ország, ahol ez lehetséges. Persze nem a köztársaságból lassan autonóm vajdasággá lényegülő Magyarországon.

Andrzej Duda ma jelentette be, hogy megvétózza a legfelsőbb bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt – számolt be az MTI.

Ezzel egyértelműen a tüntetők oldalára állt. Az indítványokat az Európai Unió és az ellenzéki pártok is kifogásolták, a szejm (a törvényhozás alsóháza), azonban jóváhagyta. Brüsszel jelezte is, hogy a törvényeket aggályosnak találják, mert a bírói függetlenséget veszélyeztethetik, elfogadásuk esetén kötelezettségszegési eljárás indítását helyezték kilátásba.

Lengyelországban több mint egy hete jelentős tüntetések zajlanak. Tegnap Varsóban az elnöki palota előtt is kifejezte elégedetlenségét a tömeg. Gyertyákkal és uniós, illetve lengyel zászlókkal a kezükben vonultak. Duda államfőt pedig figyelmeztették, vétózza meg a tervezett törvényeket. Sikerrel jártak: a lengyel elnök a nép felszólítását követően megtette, amit megkövetelt a haza.

Kacper_Pempel

Fotó: Reuters/Kacper Pempel

Mi lenne, ha hazánkban is lehetséges lenne ez? Egy józan gondolkodású miniszterelnökkel, egy önálló államfővel, akik képesek meghozni azokat a döntéseket, melyek nem a hatalom fenntartását szolgáló intézkedések, hanem valóban a nép érdekeit tartják szem előtt?

Megmondom: az lenne, hogy akkor nem Vajda Viktor lenne a miniszterelnök.