Sokba kerül az adófizetőknek a kormány utaztatása

Sokba kerül az adófizetőknek a kormány utaztatása
Fotó: zsurpubi.hu

Hol vannak már azok az idők, amikor Orbán Viktor olcsóbb kormányzást ígért! Tekintélyes, több mint kétszáz autóból álló flotta szolgálja közpénzből a legmagasabb szintű állami vezetőket. A járműpark méretéről sokat elárul, hogy csak a kocsik tankolása elvitt öt és fél hónap alatt majdnem 100 millió forintot – többek között ez is kiderült abból a „válaszcsomagból”, amelyet a kormányzat állított össze két szocialista országgyűlési képviselő, Mesterházy Attila és Legény Zsolt írásbeli kérdései nyomán.

A flotta mérete mellett a járműpark összeállítása is figyelemreméltó: a legnépszerűbb modell a Skoda zászlóshajója, a Superb, ebből 140 darabot használnak – a legtöbbet, 31 darabot az Emberi Erőforrások Minisztériuma tart fenn. Ennek a típusnak a listaára, alapfelszereltségtől függően, extrák nélkül 7,8 és 13 millió forint között van - írta a Népszava.
De nem csak az állami autózás került sokba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2017. január 1. és június 15. között például 410 millió forintot költött 1518 repülőjegyre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma külföldi kiküldetésre összesen 84 millió forintot használt fel. A Nemzetgazdasági Minisztériumban összesen 1085 darab repülőjegy vásárlására és „egyéb közlekedési szolgáltatásra” 214 milliót, szállásra 106 milliót, napidíjra 47 milliót fizettek ki az év első öt és fél hónapjában. A Földművelésügyi Minisztérium 503 db repülőjegyet vásárolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig 24 millió forintot költött külföldi kiküldetésekre. Úgy tűnik, a körülmények nem arányosak a kormány által végzett munkával.