Így hízik a NER és lojális klientúrája

Így hízik a NER és lojális klientúrája
Fotó: zsurpubi.hu

Ki kell mondani, hogy szélsebesen az egypártrendszer felé menetelünk! Sokak szerint már benne vagyunk, azzal sem nagyon vitatkoznék. Noha van egy KDNP nevezetű csüngő, visszataszító valami a Fidesz mellett, az egy teljesen érdektelen, mérhetetlen alakulat.

Éppen ezért a KDNP-vel nem is kívánok most foglalkozni. Nézzük meg inkább, mit is jelent a klientúra szó: „olyan személyek együttese, akik fizetnek egy cég szolgáltatásáért, amit igénybe vesznek”, másik jelentése pedig az „ügyfélkör”. Úgy vélem, az előző sor tökéletesen leírja a mostani rendszer működését, hiszen valóban létezik egy szűk kör ma Magyarországon, amelyik időről időre befizet a NER nevezetű „cég” kasszájába, persze aztán amikor a Vezér úgy gondolja, bőséges jutalékokat kapnak vissza abból. Ez egy összeszokott, mindig picit táguló ügyfélkör, amelyikbe a belépő a feltétlen lojalitás és szervilizmus. A körön belül senkinek nem szabad még véletlen sem megkérdőjelezni a különböző döntéseket, egyetlen problémát sem szabad felvetni, mindenre rá kell bólintani, csak akkor engedik a konc közelébe a tagokat, és borítják eléjük a húsosfazékot. Sőt, a kedvenceket még meg is simogatják néha, és adnak számukra jobb kaját meg vackot.

Közben viszont az „alsóbb rétegeket” semmibe veszik. A mostani hatalom azt szeretné a legjobban, ha nem állampolgárok lennének alatta, hanem egyfajta „háziállatok társadalma”, akikkel azt csinálhatnak, amit csak akarnak. A morgósabbakat igyekeznek különféle eszközökkel csitítgatni, megnehezíteni a mindennapi létezésüket. Jól látható, hogy az erre vonatkozó orosz minták rendkívül jól működnek, szóval kösz, Putyin! A számukra hasznavehetetlen embereket pedig, akik abszolút a NER-en kívülre szorultak, egyszerűen kiteszik a hidegre, hadd fagyjanak meg télen, esetleg bele is lökik az árokba, ne rontsa már el a képet az, hogy szinte magatehetetlen emberek vannak az út szélén!

Ez a nulla együttérzést tanúsító, elnyomó működés az, ami a leginkább felháborító és lesujtó.

Mi viszont, az újságírótársadalom – természetesen a szó klasszikus értelmében vett, valódi médiamunkásokra gondolok, nem a szolgalelkű bólogatókutyákra – nem tűrjük az igazságtalanságot, és harcolni fogunk ez ellen, ahogy csak tudunk. A legújabb hírek szerint a kormány a civilek után most éppen ellenünk akar hadjáratot indítani Habonyostul-Rezsiszilárdostul. Talán éppen ezért.

Mindenesetre azt hiszem, valamennyi kolléga nevében mondhatom, készen állunk a csatára. Még akkor is, ha nekünk nincs ráhatásunk az igazságszolgáltatásra, a rendőrségre, a mi kezünkben nincsen többféle aduász, sem az ügyészség, sem a bíróságok jó része, nekünk az egyetlen fegyverünk: a „tollunk”.