Plágium-botrány: Kovács Zoltán kétszer adta be ugyanazt a dolgozatot?

Azt már korábban megírtuk, hogy a fideszesek által bedarálni kívánt CEU, amelyet Soros György által pénzelt kamuegyetemnek próbáltak beállítani, több fideszes politikusnak volt az alma mátere. Így, többek között a kormányszóvivőnek, Kovács Zoltánnak is. Most azonban kiderült, hogy nem ez a legnagyobb gond vele.

zsurpubi.hu

Az is a szánalmas kategóriába tartozik, hogy a most sorosozó, a kormány gyűlöletkampányát nyomató Kovács egy évig tanult Oxfordban Soros-ösztöndíjjal. Az túlságosan elméleti jellegű kérdés, hogy mégis hogyan tud a tükörbe nézni egy önmagával, a saját múltjával ennyire meghasonlott ember. De hát Orbán mellett Kovács Zoltán ebben a kérdésben - lássuk be - kistáska.  

Most azonban kiderült, hogy a kormányszóvivővel nem ez a legnagyobb gond. CEU-s disszertációja ugyanis darabra már a második történelem szakos doktorija volt a Debreceni Egyetem után. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy nem igazán kellett magát megerőltetnie.

A Debreceni Egyetemre leadott disszertációjának a következő címet adta: „Anglo-Austrian diplomatic relations and the political image of the Habsburg Monarchy in mid-eighteenth-century England”, míg a CEU-ra leadott disszertáció a „The political image of the Habsburg Monarchy in mid-eighteenth-century England” címet kapta.

Már a cím hasonlósága is sokat sejtet, a CEU-ra leadott dolgozat címe ugyanis megegyezik a Debrecenbe leadott dolgozata második felének címével.  Ez lenne a legkisebb probléma velük, de az Alfahír újságírója vette a fáradságot és elolvasta, majd megállapította, hogy a két disszertáció tartalma lényegében megegyezik, tehát Kovács Zoltán mindkét intézményben lényegében ugyanazt a disszertációt adta le. Ez feltehetően nem felel meg az egyetemek általánosan elfogadott, a doktori disszertációkkal szemben támasztott kritériumoknak, miszerint disszertációkról nem készíthettünk másolatot, illetve nem idézhetjük őket nyilvánosan.

Szép volt, Zoli! Várjuk a magyarázkodást, de még inkább várjuk a vizsgálatot!

Frissítés 1: A Közép-Európai Egyetem sajtóközleménye szerint Kovács Zoltán a doktori diplomájának megszerzésekor az összes, amerikai akkreditációhoz szükséges, akkori követelménynek megfelelt. Igaz, később a CEU már szigorúan megkövetelte, hogy a doktori hallgatók egyszerre csak egy doktori programra iratkozzanak be. A Közép-Európai Egyetem teljes ösztöndíjat biztosított a doktori képzésben résztvevő hallgatók számára, Kovács Zoltán is ebben részesült - írja közleményében az intézmény.

Frissítés 2: Kovács nem túl nagy befektetéssel kapott amerikai (!) diplomát a Közép-Európai Egyetemen, ekkoriban ugyanis az egyetem doktori képzése még nem is volt akkreditálva a magyar rendszerben. Kovács Zoltán ehhez képest tavasszal még úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, amerikai vagy magyar diplomát szerzett a CEU-n. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy eleve ésszerűtlen lett volna az utóbbi válasz, hiszen mi a franc motiválta volna Kovácsot, hogy két magyar diplomája legyen ugyanarról a fokozatról... Vagyis ez a videó így több, mint értelmezhetetlen: