Ültünk a mólón és néztük, ahogy felvásárolják a Balatont

Mindenkinek mást jelent az igazi, valóban pihentető nyári szabadság. Számomra, gyermekkorom óta, az igazi kikapcsolódást az az egy-két hét jelenti, amit általában a Balaton északi partján töltök el a családommal. Az aszófői szalonnasütések felszálló pernyéje, Akali partján a szomorúfűzek szellőfútta, karcsú ágai, a tihanyi Belső-tó békáinak hajnali kuruttyolása és a kabócák éjszakai szerenádja, a füredi Tagore sétány esti nyüzsgése mind-mind emlékeimben lebegnek, amit nyárról nyárra együtt elevenítünk fel.

Vizibicikli_comicstyle

Idén is csopaki bort kortyolgatva beszélgettük bele magunkat az éjszakába. Politizáltunk, verseltünk, vitatkoztunk, ahogyan az lenni szokott. Mégis, most első alkalommal kezdtem komolyan aggódni.

Aggódom ezért a kis országért, amit most piros-fehér-zöld lobogóba csomagolva, mindent - persze magukat is - nemzetinek keresztelve próbálnak ellopni.

Ezért a törékeny kis kincsért, amit örökül kaptam és örökül kell hagynom, és amit ennyire hazug és alattomos módon még soha nem akart megkaparintani senki a rendszerváltás óta. Pofátlanul, mint egy zsebtolvaj, vagy inkább úgy, mint az emberek hasába lyukat beszélő MLM-ügynök.

Egyik nap beszélgettem a strandon a büféssel, aki azt mesélte, hogy Mészáros „Stróman” Lőrinc csalárd módon, több százmillió forinttal olcsóbban szerezte meg a helyi kempinget. Másnap egy régi füredi ismerősömmel futottam össze, aki nem győzte sorolni azokat a fideszes politikusokat, akik a pénzünkből a környéken egyre nagyobb és értékesebb ingatlanokat vásárolnak. Aztán hallom, hogy nem csak a Hunguest Hotels szállodalánc, hanem a Balatonalmádiban működő Ramada Hotel is az Orbán család vonzáskörébe került. Nem hiába, a vajda Ráhel nevű lánya vendéglátást tanult Svájcban, mostanra úgy döntött, kell neki a magyar piac.

Mindeközben mutyi itt, mutyi ott, mutyi mindenhol. Újraéled a Kádár-rendszer. Mint egykor, amikor a nép vérén felhízott TSZ-elnökök, az állami vállalatok becstelen vezetői és a gumigerincű pártkáderek a megszerzett villák teraszáról szórták a nép közé a puritán szocialista élet betanult foxi-maxi szövegeit azoknak, akik a SZOT, illetve vállalati üdülők komfort nélküli faházaiban tényleg egész héten porciózták, forintozták ki az aznapi lángos és palacsinta árát a nyakba akasztható, vízálló, kapszulaszerű pénztartóba.

Az elvtársak persze nyár végén hazaszállingóztak a balatoni teniszpályákról a rózsadombi lakásaikba és gyártották tovább a szovjet mintára fröccsöntött propagandát, továbbírták az imperialista veszélyről szóló - az emberek biztonságérzetét kijátszó – híreket és újságcikkeket, és persze szajkózták tovább a puritán élet jelentőségét a kisembereknek.

Azért remélem, hogy jövő tavasszal ezt a Déja vu érzést eltünteti valaki. Addig is magamban dúdolom a címben is feltűnő, megunhatatlan dalt:

„A nyaralás messze száll, sok emlék visszajár. Hányszor elmúlt már, de újra vár a balatoni nyár…”