Újabb lemondás a MÚSZ-ban, már csak három elnökségi tag maradt

Lemondott dr. Rákosfalvy Zoltán, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja – az eredetileg 15 tagból álló testület létszáma ezzel háromra csökkent.

Bienerth_comicstyle

Július 30-án Pósa Józsefné, az Ellenőrző Testület (ET) elnöke jelentette be távozását, majd közvetlenül utána tagtársa, dr. Kézsmárki Éva, aki döntését a dr. Bienerth Gusztáv elnöknek írt levelében azzal indokolta, hogy "az ön vezetési stílusa számomra elfogadhatatlan." Az ellenőrző testület harmadik tagja, Tóth Anikó úgyszintén lehetetlennek látta, hogy dr. Bienerth Gusztávval folytassa munkáját, annál is inkább, mert az ET-nek augusztus hónapban sem volt még a 2017. évre vonatkozó, elfogadott ellenőrzési terve.

Augusztus 3-án Wladár Sándor, Cseh László, Török Enikő, Törös Károly, Becsky András és Danks Emese MÚSZ-elnökségi tagok álltak fel. Ezzel a sikersportág elnöksége ellehetetlenült, határozatképtelen lett. Ők azzal magyarázták a döntésüket, hogy "nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt, ezért nem maradt más választásuk, mint lemondani a tisztségükről."

A sportág több legendája, köztük Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Rózsa Norbert, Szabó József, Risztov Éva olimpiai bajnokok és Güttler Károly olimpiai ezüstérmes is távozásra szólította fel Bienerthet, akit időközben Tóth István hűtlen kezelés, rágalmazás és csalás miatt feljelentett a Fővárosi Főügyészségen.

A MÚSZ elnöke mindezek ellenére még mindig nem mondott le. Annak érdekében, hogy zavartalanul ott lehessen az Indianapolisban augusztus 23-28. között zajló junior világbajnokságon, csak a törvényesen előírt 30 napos határidőn kívüli időpontra, szeptember 1., péntek 10 órára hívta össze a rendkívüli közgyűlést, függetlenül attól, hogy az munkanap, és többeknek nehézséget okoz a részvétel (a MÚSZ közgyűlései évtizedes hagyományok szerint rendre hétvégén zajlottak).

A Dr. Bienerth Gusztáv által összeállított közgyűlési napirendi pontok szerint az augusztus 3-án lemondott hat (mától hét...) elnökségi tag helyére a megmaradtak mellé kíván újakat megválasztatni.

Az elnök továbbra sem akarja tudomásul venni, hogy megbukott – emiatt sorra érkeznek a szövetségbe a tagszervezetek beadványai, amelyek a közgyűlés napirendjére kívánják tűzni az elnök és a megmaradt elnökségi tagok azonnali visszahívását (mára Bienerthen kívül Sós Csaba és Fodor Szabolcs maradt a testületben).

A tagság zöme azt kívánja, hogy egy új elnökkel az élen a legrövidebb időn belül alakuljon meg a Magyar Úszó Szövetség teljes, 15 tagú elnöksége. Jogi szakvélemények szerint az sem kizárt, hogy erre – Bienerth dr. visszahívása esetén – már a szeptember 1-jén zajló közgyűlésen is sor kerülhet, ellenkező esetben további 15-30 napon belül kell az új választó közgyűlést kiírni, és a jelölési procedúrát lefolytatni.

A benyújtott javaslatok szerint a szeptember 1-én zajló közgyűlésnek gyors lefolyásúnak kell lennie. A tisztségviselők megválasztását követően titkos szavazással előbb az elnök, majd a megmaradt elnökségi tagok visszahívásáról kell dönteni.

Ezenkívül még az alapszabály két pontjának megváltoztatása lehet indokolt: annak elősegítése érdekében, hogy a következő közgyűlésen a 15 tagú elnökség  a teljes közgyűlés bizalmából kerülhessen megválasztásra, el kell törölni az ún. delegálási rendszert. További igény, hogy a szövetség fizetett alkalmazottjai ne lehessenek az elnökség tagjai, azaz ne fordulhasson elő, hogy például a szakfelügyelő, vagy a felnőtt és az utánpótlás-kapitány a saját előterjesztéséről saját maga szavaz.

Dr. Bienerth Gusztáv január 8-án lett a szövetség elnöke. Alig fél év elég volt arra, hogy a tagság egyértelműen jelezze: meg akar szabadulni tőle.