Meghalt Finkelstein, oda a hazugság?

Hosszan tartó betegség után, 72 éves korában meghalt Arthur J. Finkelstein, a világszerte ismert és hírhedt kampányguru, akit a Fidesz Ron Werbereként emlegettek, és akinek tanácsai alapján indított hajszát a kormány – többek között – a civil szervezetek ellen.

Finkelstein

A hírt a félhivatalos fideszes kampányoldal,  az Origó közölte. Finkelstein súlyos betegségéről már januárban cikkeztek, de március végén a hírek szerint akkor annyira jobban lett, hogy újra munkába állt.

Hogy mi jót tett földi évei alatt, erről csak megbízói tudnak, akiknek érdekében áll hallgatni személyéről. Igazi politikai spin doctorként bejárta az egész világot: dolgozott az amerikai republikánusoktól kezdve az izraeli Likudnak, majd magyar testvérpártjának, a Fidesznek, de ugyanúgy kiszolgálta az illiberális és antidemokratikus azeri rezsimet is.

A lejáratás nagymestere 1945 májusában született New York-ban, ortodox zsidó családban, ám származása nem akadályozta meg abban, hogy például az 1978-as dél-karolinai választási kampányban a republikánus jelöltet arra ösztönözze, hogy demokrata ellenfelét zsidó származásának felhasználásával verje meg.

Melegként több médiakampányt is vezetett a homoszexuálisok ellen, ennek ellenére meleg házasságban élt, sőt gyermekeket is örökbe fogadtak párjával.

Annak ellenére, hogy a liberális „vívmányokkal” élt, választási stratégiájának alapköve az ellenfelek lejáratása volt, a liberalizmust ez esetben szitokszóként sulykolva.

Munkaköri leírásában közvélemény-kutatások összeállítása, kampánystratégia kidolgozása, a választási üzenetek megfogalmazása, a médiakampányok levezényelése, hirdetések elhelyezése és az általános kampányigazgatás szerepeltek.

Részt vett Nixon, Reagan elnök választási hadjárataiban. Donald Trump megválasztását is támogatta, de a kampányában betegsége miatt nem dolgozott.

Izraelben 1996 óta Netanjahu bizalmas tanácsadójának számított. A baloldali Munkapártnál az ő érkezésétől számítják a zsidó államban a választások hangnemének eldurvulását.

Ellenoldali riválisához, Ron Werberhez hasonlóan csak egy erkölcsi szabály kötötte: bármelyik országba ment, csak a saját politikai családjánál vállalt feladatot. Romániában például többször is összecsaptak a guruk által vezérelt stratégiák a választásokon; az eredmények egyszer egyik, másszor a másik spin doctornak kedvezve.

Magyarországra a Likudon, a Fidesz izraeli testvérpártján keresztül került. 2008-ban szerződtették. A Századvég volt sokáig a hivatalos kapcsolattartó, mert nem akarták világgá kürtölni Finkelstein „leigazolását”. Az ekkor kezdődő közös munkában Habony Árpád, a miniszterelnök el nem ismert tanácsadója tartotta a kapcsolatot a „gyűlölet nemzetközi karmesterével”.

Habony, aki most akár önállóan is a „Sötét Nagyúr” örökébe léphet. Finkelstein nem egyedül, hanem üzlettársával, George E. Birnbaummal érkezett Magyarországra. Birnbaum cége, a GEB International honlapján büszkén említette, hogy 2010-ben ők segítették a Fideszt kétharmados győzelemhez a magyar választásokon. Finkelstein és Birnbaum a választások közötti időszakban is átlagosan 5-6 hetente jártak Magyarországon. Magyarországi látogatásaik során kiscsoportos találkozókat tartottak a Fidesz vezető politikusainak, melyeken Orbán is megjelent.

A kutatások és a kampányok operatív szervezésével többnyire Birnbaum foglalkozott, Finkelstein az összefüggések feltárására, az üzenetek megfogalmazására és azok célba juttatására összpontosított.

2015-ben Habonnyal együtt Nagy-Britanniában megalapította a Danube Business Consulting Ltd. politikai tanácsadó céget, aminek ügyvezetője Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője lett, aki mostanában Schmidt Mária lapjának, a Figyelőnek is főszerkesztője. A belterjes kör egybeér, ahogy mondani szokták.

Megérte? Kérdezheti az egyszeri ember, hogy mások becsapásán, manipulálásán meggazdagodni és befolyásossá válni teljesítménynek számít-e? Egyetérthetünk egy - egyébként sokat lódító - magyar politikussal, aki egyszer azt mondta:

„Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet”.