Idén nekik járt a NER-díj!

A kormány itt-ott igyekszik némi alamizsnával kifizetni azokat, akik nyelvcsapásaikkal, arcukkal, feltétlen, kritikátlan hűségükkel támogatják a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Narancsfejes_kituntetes_comicstyle

Augusztus 20-án díjakat, érdemkereszteket osztogatott a kormány. Nem feledkezett meg szolgálóiról. A törvény értelmében Érdemrendre és Érdemkeresztre az javasolható, „aki büntetlen előéletű és életvitele erkölcsi szempontból példaértékű, kivételesen magas színvonalú munkássága, az általa nyújtott rendkívüli teljesítmény vagy kimagasló eredmény révén, illetve más módon (…) szerez elévülhetetlen érdemet.” Olyanok kapják a kitüntetést, akik Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében példamutató tevékenységet folytatnak.

A kitüntetésre való jelölésnek vannak objektív szempontjai, azonban valljuk be, leginkább szubjektív elemek játszanak szerepet a végső döntésben. A mindenkori kormányok mindig a „sajátjaik” közül válogatnak, most itt a legújabb névsor, néhányat kiemelve közülük megpróbáltunk utánajárni, mivel „érdemelték ki” a NER-plecsnit.

1. Keresztes Ildikó

Felesleges nagyon túlmagyarázni, évek óta lógott már a levegőben Orbán Viktor egyik leghűségesebb előadóművészének kitüntetése. Az Erdélyből származó énekesnő soha nem fukarkodott a NER melletti kiállással, olyannyira, hogy hangját adta a Fidesz egyik kampánydalához:

Keresztes Ildikó hűsége megkérdőjelezhetetlen, hiszen nemcsak tehetségét, de arcát is a Fidesznek adta, például akkor, amikor plakátokról mosolygott ránk és arra biztatott, hogy szavazzunk Tarlós Istvánra, vagy éppen akkor, amikor narancsot osztogatott az Örs vezér téren.

2. Erdő Péter bíboros kitüntetése is nagyon időszerű volt már, hiszen a felháborodási hullám ellenére is teljes mellszélességgel támogatja a kormány migránspolitikáját. Ikonikus kijelentésével véglegesen felírta magát a NER-kedvezményezettek listájára. 2015-ben úgy nyilatkozott, ha a katolikus egyház kinyitná kapuit a menekültek előtt, akkor embercsempésszé válna. Hűsége olyannyira megkérdőjelezhetetlen, hogy még a Vatikánban is megvédte és kimagyarázta Orbánék menekültellenességét. Ez lehet a magyarázata annak is, amikor a magyar katolikus egyház feje csendben maradt Bayer Zsolt legutóbbi, Ferenc pápa elleni undorító kirohanása kapcsán is. Lojalitását most a legmagasabb rangú állami kitüntetéssel, a Magyar Szent István-renddel díjazta a kormány.

3. Erdő Péter mellett - az egyébként valóban tehetséges - Vásáry Tamás is megkapta a Magyar Szent István-rendet. Miért is ne történt volna így, hiszen a kormány és Vásáry kapcsolata legendás. Úgy össze vannak nőve, mint a friss szerelmesek. Nem is olyan régen a zongoraművész például szent feladatnak nevezte a kormány programját. Úgy véli, a mindennapos éneklés és zenélés miniszteri kezdeményezése rendkívül fontos. Ebben speciel egyetértünk. Az egyébként valóban tehetséges és elismert zongoraművész-karmester azt is hozzátette, hogy a Magyarországon az elmúlt időszakban háttérbe szorult Kodály-módszer felelevenítése olyan feladat, amelynél „szentebbet” nem is vállalhattak volna. Hogy is mondhatott volna mást, mikor Balog emberi erőforrások miniszter felkérte, hogy legyen tagja az iskolai énektanítás megújításra javaslatot tevő munkacsoportnak.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat nevű kitüntetést vehetett át Dorozsmai Péter, a Korál együttes dobosa, Fekete Tibor, a Korál együttes basszusgitárosa, valamint Fischer László, a Korál együttes szólógitárosa. Nekik is érett már egy igazán rangos elismerés, hiszen vezetőjük, Balázs Fecó a kormány hűséges szolgája. Ő tavaly Kossuth-díjban részesült. Az énekes és a Fidesz kapcsolata is legendás. Balázs Fecó is énekelt már a párt rendezvényein, például 2010. március 15-én Palcsó Tomival, de Keresztes Ildikóhoz hasonlóan ő is osztogatott narancsot az Örs vezér téren, sőt olyan is előfordult, hogy a Fidesz támogatta 15 millió forinttal a koncertjét.

A Kormorán neve már több mint egy évtizeddel ezelőtt összeforrt a Fidesszel. Ennek egyik maradandó példája a Honfoglalás főcímdala. A Honfoglalásnak volt a főcímdala Koltay Gergely a Kell még egy szó című szerzeménye, ami később a Fidesz-nagygyűlések slágerévé vált. Az együttes egyébként rendszeres résztvevője különböző pártrendezvényeknek, előszeretettel adják arcukat, hangjukat kampánymegnyitókhoz is.

Ők a NER-díjazottak legismertebbjei, hűségük most végre kifizetődött.