Borzadály kupleráj? Avagy a nőfaló, harcos férfiak világa

A háború pillangói, Érosz a Nagy Háborúban címmel a Kecskeméti Katona József Múzeum vendégkiállítása október közepéig látogatható a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.  A tábori bordélyok világát bemutató tárlat az első világháborúban harcoló katonák „szabályozni próbált” nemi életének körülményeit fedi fel.

KatonaiBordely_comicstyle

„…A baka legnagyobb réme az unalom. Ha magára marad, ha unatkozik, ha pihen a baka, akkor elfogja a szívét a facsarodás az anyóka, apóka, a Lidike, a kertecske, a Bimbó tehénke, a Tündér lovacska és a Lábaviszi kutya, az otthon, a falu, a béke után…”  - olvasható a kiállításon a Tersánszky Józsi Jenő Egy ceruza története című művéből való részlet.

Mit kezdtek a korabeli katonák az unalmas órák női kacajokat, cirógatásokat megkívánó perceiben? Hát bizony erkölcsrendészeti intézkedéseket is be kellett vezetni a gyakran túlcsorduló nemi vágyak kordában tartására. Belgrádban 1915. december 5-től működött egy rendőrségi kirendeltség, amely többek között a tiszti, legénységi és a civil emberek számára fenntartott piros lámpás házak botránymentes működéséért felelt.

Azt is megtudhatjuk a kiállításon, hogy a tábori nyilvánosházak legfelsőbb szintű vezetését az osztrák-magyar haderő tábori bordélyügyeinek főnöke látta el. Az impotenciájukat hivatalosan igazolni képes katonák lehettek csak a tábori bordélyok tisztségviselői.

És hogy a táborok jól szervezett bordélyaiban az örömlányoknak volt-e lehetőségük feljebb lépni a ranglétrán a „szakmai tudásuk” alapján? Sajnálatos módon az örömlány kategóriákból nem lehetett átkerülni egy másikba. Aki egyszer „lövészárok lotyó” lett, arról már ezt a címet senki nem moshatta le. Ezt a "karriert" egy helyben, egy szobában, egy ágyhoz kötve kellett végigcsinálni.

Ennek a csöppet sem irigylésre méltó női munkakörnek a körülményeiről is láthatunk érdekes tárgyi emlékeket a kiállításon, valamint bepillantást nyerhetünk az első világháború kegyetlen, szerelem nélküli világába, ahol közel 9 millió férfi és 100 ezer nő öltött egyenruhát.