Vajon meg fog-e menteni minket a Pancho Aréna, ha hirtelen szúrni kezd a szívünk?

Miért van az, hogy a magyar kórházak döntő többsége olyan szagot áraszt magából, mintha nem kórház, hanem hullaház lenne? Miért van az, hogy belépve, az emberre iszonyú undor és már-már durván nyomasztó, fertőzésveszély miatti félelem telepszik? És miért van az, hogy az ápolók lekezelő stílusa egyre jobban bántja a fülemet?

Ez a környezet nem egy, a gyógyulás és gyógyítás céljára kialakított környezetre vall. Ha valaki manapság belép egy magyarországi kórházba, egyfajta belenyugvási érzés fogja el. Nem a remény, nem a bizalom és nem a hála triumvirátusa ég legbelül. Félelem, bizonytalanság, elkeseredettség és düh kavarog az emberben. Legalábbis bennem biztosan. 

Miért van az, hogy az ápolók alig-alig néznek rá az emberre, mikor az egy ZS-kategóriás orosz horrorfilmbe illő vaságyban fekszik, egy törött, koszos csempével kirakott ,,halálkórteremben”? Miért van az, hogy amikor ezek az ápolók megszólalnak, egyetlenegy szikráját sem mutatják bármiféle empatikus hajlamnak, holott az egész életüket elméletileg ennek szentelték és szentelik? És miért van az, hogy a bent fekvő betegnek a szervezetére is kihat ez a gyászos, végtelenül depresszív környezet?

Magyarország ennél többet érdemel! Semmelweis Ignác, Béres József, Szent-Györgyi Albert országa ennél többet érdemel! Többet érdemelnek a magyarok, többet érdemlünk! 

3.800.000.000. Ez hárommilliárd-nyolcszázmillió forint. Durva, mi? Ennyi volt az Orbán hátsókertjében épült Pancho Aréna. 857.000.000. Ez nyolcszázötvenhétmillió forint. Ennyibe került a Magyarország miniszterelnökének szülőfalujában épült kisvasút, amire alig akar felülni valaki. 8.604.000.000. Ez pedig nyolcmilliárd-hatszáznégymillió forint. Ennyibe került a kormány tavalyi propagandaprojektje, plakátokkal, levelekkel. 

Meg fog-e vajon menteni minket a Pancho Aréna, ha hirtelen szúrni kezd a szívünk életünk utolsó éveiben? Fog-e vajon segíteni nekünk a kisvasút, ha sajog a tüdőnk? Hasznos lesz-e a 2016-os propagandakampány mikor már öngyilkossági gondolatokkal kelünk és fekszünk? Legkiszolgáltatottabb állapotunkban egy halálkórteremben van a helyünk? 

Nem hinném.