De fura! Pont Orbán és Rogán nem szavazták meg a korrupcióellenes törvényt

Tegnap Orbán Viktor a parlamentben megint kiakasztotta a jóízlés-barométert néhányszor. Nem, nem csak a megjelenésével, hanem a megnyilvánulásaival is.

tóniorbán

Személyeskedő, pökhendi, miniszterelnökhöz méltatlan módon viselkedett – immár sokadszor –, sőt, lassan olyan érzése van az egyszeri választópolgárnak, hogy minden, amivel Orbán az ellenzéket vádolja, épp rá igaz, pont az ő frusztrációi, félelmei, korlátai jelennek meg a felszólalásaiban.

Tegnap a Jobbik korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló jogszabály-tervezetét sürgős megtárgyalásra javasolta az Országgyűlés Házbizottsága. Ma pedig szavazott is róla a parlament. A jelen lévő 170 képviselő egyöntetűen megszavazta a Dr. Staudt Gábor, Apáti István és Vona Gábor által benyújtott törvénymódosító javaslatot.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a szavazás után Facebook-bejegyzést írt, melyben szimbolikusnak nevezte, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal nem szavazták meg az indítványt (mert nem is voltak jelen az ülésen – a szerk.).

„A két politikus számos dologban hasonlít egymáshoz. Például abban is, hogy a baráti körük nevére írt vállalkozások a Fidesz kormányra kerülése óta szélsebes ütemben gyarapítják milliárdjaikat és ezt hathatós állami segítséggel teszik. Orbán és Rogán rendszere termelte ki magából például a Mészáros Lőrinc nevű hungarikumot, akiről azt igyekszik elhitetni a Rogán haverjainak kezében levő szennymédia, hogy a napi 270 millió forintos vagyongyarapodását kizárólag tengernyi eszének és vállalkozó tehetségének köszönheti. Jövő tavasszal nem csak kormányváltásra, de kőkemény elszámoltatásra is készülünk és ehhez minden tisztességes ember támogatására számítunk. Mert közös érdekünk a kormányváltás!” – írja Volner.

Mielőtt azonban elájulnánk attól, milyen faszagyerekekből is áll a kormánypárt, nem árt tudni, hogy a Fidesz azért fogadta el a jobbikosok javaslatát, mert féltek egy újabb népszavazási fiaskótól. Az ex-LMP-s Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára ugyanis vasárnap az alábbi népszavazási kérdést nyújtotta be a Nemzeti Választási irodához:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?"

Vágó indítványát az MSZP, az LMP, az Együtt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd is támogatta, tegnap pedig meg is indult az aláírásgyűjtés a népszavazási kezdeményezés mellett.

A referendum kiírásához kétszázezer aláírás kellett volna. A korrupciós botrányokkal terhelt Fidesz számára meglehetősen kellemetlen lett volna a büntető törvénykönyv szigorítását célzó népszavazás, így inkább előre menekültek, s elfogadták a Jobbik indítványát.

Orbán Viktor úgyis 2030-ig tervez, így a 12 éves elévülési idő őket annyira nem izgatja. De mint tudjuk, az élet a legjobb dramaturg, így a legmagabiztosabb tervbe is hiba csúszhat. Bármikor.