Lehet valaki liberálisként rendpárti? - Soproni Tamással, a Momentum elnökségi tagjával beszélgettünk

Soproni Tamással, a Momentum Mozgalom elnökségi tagjával beszélgettünk a pártja előtt álló kihívásokról, az országos pártszervezésről, a közösségépítésről, nemzeti értékeinkről, de szóba került Fluor Tomi is.

soproni1

Zsúrpubi: Egy belvárosi kávéházban találkoztunk. Rögtön adódik a kérdés, vajon a Momentum ki tudott-e törni a négyes-hatos vonalán belüli, belterjesnek is nevezett, belpesti környezetből? El lehet kerülni a Budapest-központúságot?

Soproni Tamás: Számos belvárosi központú kispárttal ellentétben, nekünk már száznál is több alapszervezetünk van az egész országban, ezerháromszáz taggal, és ötszázan várnak még felvételre. Ami a legfontosabb, meg akarjuk haladni a főváros-vidék mesterséges szembeállítást. Nekünk ugyanolyan fontos a csepeli HÉV-en utazó emberek véleménye, mint azoké, akik vidéken vagy a Rózsadombon élnek. Sokat járok Győrbe, ahová a másodosztályon utazni is teljesen más, mint mondjuk Nyíregyházára - a célunk az, hogy a keleti és a nyugati országrész közti különbségek csökkenjenek. Alapszervezeteinknek az a feladata, hogy mindennap aktívan jelen legyenek a választók között. Ha jelen vagyunk Lébényben vagy Gönyűben, az ne azt jelentse, hogy van néhány emberünk helyben, aki majd csinál valamit a választási kampányban, hanem azt, hogy aktívan részt vesz a közösség életében. Erre találtuk ki a „cselekvés köreit” azoknak, akik minket támogatnak. Közösen tudjanak valami hasznosat tenni. Korábban én is végeztem önkéntes munkát, édesanyámmal a Murányi utcai nappali melegedőben segítettünk. Zuglóban megvalósították tagjaink az ingyenes angolnyelvoktatást a rászorulóknak. A kecskeméti csoportunk kitakarította az önkormányzat által elhanyagolt sportpályát.

A párt országos vezetésének meg az a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a megyei szervezeteken keresztül a helyi csoportokkal és segítse a munkájukat.

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak megalakuljon egy új alapszervezet, hanem az aktivitása is megmaradjon. Szeptemberben is hetente 5-6 helyen tartunk fórumot, és nem csak olyan településeken, ahol már van szervezetünk kiépítve. Én is járom az országot, mert az a célunk, hogy felrázzuk a választókat az apátiából.

ZSPB.: Hogyan zajlik a pártszervezés?

S.T.: A pártszervezésnél tanulmányoztuk más pártok korábbi erősségeit és hibáit. Például meghallgattuk a „régi”, 1990-94 közti Fidesz-tagokat arról, szerintük hogyan csúszott „félre” a párt egy teljesen centralizált irányba. Tanultunk az LMP túlzottan bázisdemokrata felállásának hibájából, és kielemeztük a Jobbik vidéki térnyerésének objektív okait is, nem hagyva figyelmen kívül, hogy a tűzifavágással és az emberek körében való jelenléttel milyen bázist lehet kiépíteni. Igaz, hogy a borsodi és a nógrádi falvakban még nem vagyunk jelen, de ez csak idő kérdése. Egyetlen választóról sem fogunk lemondani.

ZSPB.: Október 15-én hirdet programot a Momentum. Hogyan állítottátok össze a „menüt”?

S.T.: Minden fontos szakterületnek volt egy felelőse, aki az adott terület programjáért felelt. A Momentum megalakulásakor öt ügyet tűzött a zászlajára. Ezen területek rendszerszintű problémái mindenkit érintenek az országban, mégsem foglalkozik velük érdemben sem a kormány, sem az ellenzéki pártok. Mi viszont ezekre kívánunk koncentrálni. Ezek az egészségügy, az oktatás, a közlekedés, a lakhatás és a megélhetés témakörei. Nem véletlen az sem, hogy a tisztújítás során egy tanár és egy orvos, Dukán András Ferenc és Cseh Katalin kerültek be az elnökségbe, hisz az ő területeiket tartjuk a prioritásainknak.

A többi szakterületen is elismert, a Momentumot támogató szakemberek készítették a programot. Az e-közigazgatási rendszerről például a múlt héten tartottunk egy konferenciát a volt észt külügyminiszter részvételével, aki az ottani tapasztalatokat hozta magával. Ennek a részterületnek a programját már megjelentettük.

ZSPB.: Várható újabb anyagi támogatók felbukkanása is?

S.T.: Azok, akik eddig felvállalták, hogy minket támogatnak, nem tízmilliókat adtak, hanem ennél kevesebbet. A mi erőnket a szimpatizánsok és tagok kis adományai adják. Ezekből működik a Momentum.

ZSPB.: A Momentum egyedül képes lenne most összegyűjteni elegendő aláírást egy népszavazási kezdeményezés mellé?

S.T.: Az olimpiai népszavazásra, ha levonjuk a többi párt által átadott aláírásokat, akkor is több mint 200 ezret magunk gyűjtöttünk össze a sok önkéntesünknek köszönhetően. Vágó Gábor civil aktivistának a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbítását célzó népszavazási kezdeményezését is támogattuk. Jelentős mennyiségű aláírással akartunk hozzájárulni, mert a mi programunkban is szerepel a korrupció elleni harc. (Közben a parlament elfogadta a Jobbik ezt célzó beadványát, így az aláírásgyűjtés okafogyottá vált – a szerk.)

Vágó Gábor másik, a bérplafont célzó népszavazási kezdeményezését viszont nem támogatjuk, mert szerintünk a jó teljesítményt el kell ismernie az államnak anyagilag. Egy állami cég törvényi szabályozás miatt nehogy lemaradjon a lehető legjobb szakemberekről. Amin viszont erősítenénk, az az állami cégek erősebb ellenőrzése és a kifizetőhelyek megszüntetése, pl. a Matolcsy György vezette jegybank körüli furcsaságok.

ZSPB.: Jövőre is megrendezitek a nagy sajtóvisszhangot kiváltó Nyitás Fesztivált?

S.T.: Szándékunkban áll, mert a koncertek mellett hasznos szakmai beszélgetések is voltak, bár a sajtót nem ezek érdekelték. Én személy szerint például nagyon jó vitát folytattam a jobbikos Staudt Gáborral, akivel, rendpárti liberálisként sok mindenben egyet is értettünk. A fideszes média a tízmilliós költségeket emelte ki, de mi a bodajki fesztivált a jövőbe való befektetésnek tekintjük.

ZSPB:: Rendpárti liberálisként határozod meg magad?

S.T.: Többek között igen, és ez nem csak abban nyilvánul meg,

hogy nem akarjuk lebontani a kerítést, hanem, hogy olyan rendet akarunk, amiben az emberek szabadsága addig terjed, amíg az nem sérti a másokét.

De a Nyitás Fesztivál utáni üzengetésben megkaptam már a fasiszta és antiszemita jelzőket is. Pedig a Momentum vezetősége azért is jó, mert különféle világnézetű, de azonos elkötelezettségű emberek alkotják.

ZSPB.: Ungár Péter LMP-s politikus hírhedt ámokfutása két mozgást is beindított: liberális megmondó emberek álltak mellé, lekicsinyelve azt, amit részegen elkövetett. Édesanyja, Schmidt Mária lapja, a Figyelő pedig két oldalon cikkezett a Momentum pénzügyeiről. Hogy lehet higgadtan reagálni ezekre a támadásokra?

S.T.: Az Ungár Pétert mentegetőkre eléggé indulatosan reagáltam, aminek a stílusa talán nem volt megfelelő. Viszont szerintem jogosan háborodtam fel, mert akik magukat „demokratának” nevezik és az emberi jogok mellett kiállnak, azoknak az áldozatok mellett kellett volna kiállniuk és nem mentegetni az elkövetőt, még akkor sem, ha a saját köreikből jött. Semmilyen közegtől sem fogadhatjuk el a kettős mércét, sem Ungárnál sem a „vak komondoros” fideszesnél, akármivel is védekezik. Az állami pénzekből kitartott fideszes médiabirodalom színvonalán pedig nem lehet meglepődni. A vita során megjelent túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzáshoz hasonlóan, súlyos társadalmi probléma. A Momentum el fog készíteni egy nemzeti stratégiát az alkoholfogyasztás visszaszorítására.

ZSPB.: Azért Bodajkon nem csak botrány volt. Hanem sör melletti politizálás, valamint Welhello koncert is. De mire jutottatok a franciákkal?

S.T.: Macron elnök pártja, az En Marche egyik képviselője eljött és előadást is tartott a fesztiválon. Alapvetően a technikai együttműködést szeretnénk velük kiépíteni, mert már a megjelenésükkel is sok új kampánytechnikát hoztak be a köztudatba. Ezekből szeretnénk tanulni.

ZSPB.: A Macron-párt a jelöltjeit pályázat útján választotta. Hogy áll a Momentum az önálló jelöltállítással?

S.T.: Mi is pályázatot íratunk a párton belül az országgyűlési jelöltségre várókkal, amiben vázolniuk kell a választókerülettel kapcsolatos elképzeléseiket, a leendő helyi programjukat és azt, milyen aktivistahálózatot akarnak kiépíteni és milyen civilszervezetekkel tudnának együttműködni.

Nem akarunk a baloldali és liberális kispártok összefogási terveiben szerepelni, mert mi a választókkal akarunk szövetségre lépni a programunk mentén.

ZSPB.: Ezek szerint nem akarjátok más pártok jelöltjeit sem támogatni?

S.T.: Én a Kétfarkú Kutya Párt irányába érzek szimpátiát, hasznosnak tartom őket, de nem tervezünk velük sem közös indulást.

Rendpárti liberális

ZSPB.: Milyen lesz majd a Momentum az Országgyűlésben?

S.T.: Ügyek mentén akarunk majd politizálni. Amit nagyon fontosnak tartok, hogy visszaadjuk az emberek hitét abban, hogy Magyarország lehet egy jobb ország. A rendszerváltáskor Ausztria, az osztrák életszínvonal volt az elérendő cél, ez mára sajnos szinte utolérhetetlen távolságba került. Egyelőre annak is örülnék, ha 2018 után egy olyan folyamatnak lehetnénk a részesei, amellyel legalább Csehország szintjét elérjük. Ahogy Szlovákia elindult a fejlődés útján, úgy Magyarország beindítása is közös nemzeti érdek.

A Momentum hármas elve a szolidaritás, a teljesítményelvűség és a pozitív nemzetkép - ezeket az elveket akarjuk a gyakorlatban is megmutatni.

ZSPB.: A múltkor azt nyilatkoztad, hogy Toroczkai Lászlóval még egy kertet sem akarnál közösen felásni. Miért? A kérdést nem csak azért tettem fel, mert a tűzifavágás és a kertfelásás egy fontos közösségi munka.                                      

S.T.: Toroczkainak, amikor még sem polgármester, sem a Jobbik alelnöke nem volt, 2012-ben beszédet mondott egy, azóta már megszűnt szélsőjobboldali szervezet gyűlésén, amelyben a cigány nemzetiségű polgártársaink felakasztását vagy kútba dobását emlegette. Ilyen emberrel egyszerűen nem lehet együttműködni.

ZSPB.: Rólad, meg egyáltalán a Momentum vezetőiről sem lehet túl sokat tudni. Téged a fideszes lakájmédia a 2014-es terézvárosi „összefogás” önkormányzati képviselőjelöltjeként könyvelt el. Ha már ilyen jól elbeszélgetünk, bemutatkoznál kicsit részletesebben?

S.T.: Nem a Rózsadombon születtem, hanem a pesti Belvárosban, az én fogalmaim szerint alsó középosztálybeli családban. Édesanyám rokkantnyugdíjas volt. Most már betöltötte a „rendes” nyugdíjkorhatárt, édesapám hentes és mészáros volt, később pedig sekrestyésként és hittantanárként dolgozott. Sohasem voltunk gazdagok, ezért tudom, milyen a vegetás kenyér íze. A fideszes média „apák-fiúkozása” különösen nevetséges. Ők Mécs Imrére voltak főleg ráindulva.

Az én esetem nem illett volna bele a narratívájukba, hiszen apukám akit szintén Soproni Tamásnak hívnak, 1998-ban Terézvárosban, ugyanabban a körzetben indult a MIÉP jelöltjeként, ahol 2014-ben engem az Együtt delegált. Csak néhányat kellett volna még kattintani a valasztas.hu-n, hogy erre rájöjjenek.

Édesapám révén több Wass Albert-kötetet elolvastam, ezért nem kérdés számomra, hogy a határontúli magyarok is a nemzetünk részét képezik. Szüleim a szűkös erőforrások ellenére minden lehetőséget megadtak nekem és testvéremnek, hogy tanulhassunk. A Fasori Evangélikus Gimnáziumba jártam, ami nagy hatással volt az életemre. A Károlin tanultam anglisztikát, majd a tanulmányaimat az ELTE-n folytattam. A nyelvészet iránti szeretetemet elsősorban Nádasdy Ádám végtelenül szórakoztató, ugyanakkor mély cikkeinek köszönhetem.

ZSPB.: Legyenek Wass Albert szobrok Budapesten?

S.T.: Hogy egy adott területen kinek állítsanak szobrot, azt a helyi közösség döntse el, ne a nagypolitika határozza meg. Wass Albert írói stílusát kissé barokkosnak tartom, viszont eltagadhatatlan a hatása abban, hogy Erdély és az erdélyi magyarság közelebb került az olvasóhoz. Amit viszont nem szívesen látnék a szobrok közül a budapesti Szabadság téren, az a „szovjet hősi” emlékmű és a Fidesz által suttyomban elhelyezett „megszállási” szobor.

ZSPB.: Rövid életrajzodban szerepel, hogy az anglisztika szakon a volt brit gyarmatokkal kapcsolatban folytattál tanulmányokat. Mely országokkal foglalkoztál?

S.T.: A szakdolgozatomat Ausztráliából és annak a bevándorlás-politikájából írtam. A Momentumban számunkra egyértelmű, hogy a tranzitzónák létrehozása a magyar-szerb határon szükséges volt, de embertelenségnek tartjuk a menedékkérők körülményeit. A honvédelemmel kapcsolatban határozottan NATO-pártiak vagyunk, és támogatjuk egy, az Unió érdekeit az EU területén kívül is képviselni tudó hadsereg létrehozását.

ZSPB.: Várható, hogy a közeljövőben egy celeb a Momentum mellé áll? Fluor Tomi tényleg elindul a párt színeiben?       

S.T.: Nem zárom ki, hogy a párt listájára felkerül majd néhány ismert név is, de nem tudok arról, hogy Fluor Tomival tárgyaltunk volna ilyesmiről.