Halál a vörös csillagra, éljen a kommunizmus!

Halál a vörös csillagra, éljen a kommunizmus!
Fotó: zsurpubi.hu

A harcos antikommunizmus fontos eleme a Fidesz marketingnek. Most valószínűleg be fogják tiltani a vörös csillagot – és minden más tiltott önkényuralmi jelképet – tartalmazó kereskedelmi logókat, élükön a Heinekenével. Ezzel a blöffel még mindig meg lehet szólítani a jobboldali szavazók egy részét. Kár, hogy a sörösüvegek legyőzésén túl többre nem futja: a kommunista diktatúra bűnöseinek felelősségre vonása már nem ilyen fontos, és Budapest közepén továbbra is ott áll a szovjet elnyomást dicsőítő emlékmű. Az ötágú csillaggal.

A vörös csillaggal mondjuk tényleg baj van, de a kormánynak nem elvi okokból fontos az ügy. Ez az árnyékboksz a diktatúra sötét örökségével csak marketing fogás, ami egy valós – főleg jobboldali szavazók részéről mutatkozó – társadalmi igényre reflektál: fel kell tárni a múlt bűneit, és a bűnösöket felelősségre kell vonni.

Valójában azonban a Fidesz kormányt nem érdekli a kommunista diktatúra bűnei elleni harc. Saját köreiben hordozza tovább a Kádár-rendszer örökségét, így nyilván nem szórakozottságból mulasztotta el a történelmi számonkérést, amire a rendszerváltás óta egyik kormánynak sem volt akkora esélye, mint neki.

Az orbáni emlékezetpolitika kétszínűségének számos példáját láthatjuk évek óta, de most már ők maguk is kezdenek belezavarodni ebbe a játékba.

Múltkor Gulyás Gergely kelt ki azok ellen, akik hátráltatták a történelmi igazságtételt, pedig pártjának még mindig aktív vezéralakjai is ellenezték az erre irányuló törvényjavaslatot annak idején.

Előtte a kormány udvari történésze jelentette ki, hogy az ’56-os forradalom utáni megtorlás még élő halálügyészeit nem érdemes bíróság elé állítani, elítélésüket inkább bízzuk a Jóistenre, merthogy a földi igazságszolgálgatásnak úgysem sikerülne felelősségre vonni őket. Utóbbi abszurd okoskodásnak ráadásul veszélyes üzenete van: azt sugallja, hogy jogilag tehetetlenek vagyunk a történelmi bűnök elkövetőivel szemben. Törődjünk bele, hogy elszalasztottuk az esélyt, hogy elnyerjék büntetésüket?

A Fidesz játszóterévé akarja tenni a történelmet is, erkölcsi ítéleteket hoz saját szájíze szerint. Ha kell, akkor pedig kicsit átírja a múltat, ahogy neki tetszik.

Ezt sem kéne hagyni.