A mi pénzünkön utazgattak Jamaicába Matolcsy jegybankjának dolgozói

A mi pénzünkön utazgattak Jamaicába Matolcsy jegybankjának dolgozói

Nincs is annál jobb lehetőség egy munkahelyen, mikor egy karib-tengeri szigetre utazhat az ember egy konferenciára, ráadásul állami pénzből. A jegybank dolgozói kaptak is a kiváló alkalmon, egy dolog hiányzott a képből: a konferencia.

Jamaica nem tartozik a világ pénzügyi központjai közé, ennek ellenére csak az idén három hónap alatt négyszer is elutaztak oda Matolcsy György jegybankjának dolgozói – tudta meg a 24.hu.

Februárban egy jegybanki dolgozó egymillió forintos összköltségvetésből 1, majd áprilisban egy másik kétmillió forintból 16 napot töltött a jamaicai Montego-öbölben. A dolog legszebb része, hogy április 1. és 16. között nem volt se olyan gazdasági konferencia, se olyan nagyszabású rendezvény, amely indokolhatná egy jegybanki dolgozó közpénzből finanszírozott ott-tartózkodását.

A másik szépség, hogy a több, mint kéthetes utazás kétmillió forintot kóstált, ennek a fele az útiköltség volt.

A februári kiruccanás összköltsége kicsivel meghaladta az egymillió forintot, amiből 400 ezer forint volt az útiköltség. Ekkor még feleannyiból is ki tudta hozni a repülőjegyet az MNB, mint másfél hónappal később.

Májusban aztán valóban tartottak egy nemzetközi rendezvényt Jamaicában. Az erős és büszke ország kádereinek pedig igazán megjött a munkakedve, és ki is maxolták az utazást: bár az IOSCO (Értékpapír Felügyeletek Nemzetközi Szervezete) éves ülését május 14-18. között rendezték, két Matolcsy csicska már május 10-én elindult, két társuk 13-án szállt repülőre Budapesten, és végül együtt tértek haza május 21-én. Biztos, ami biztos. Talán az utómunka tartott olyan sokáig.

A 24.hu szerint a Magyar Nemzeti Bank azzal indokolta az utazásokat, hogy jövőre Magyarország rendezheti az IOSCO konferenciáját. Vagyis a szervezet "elvárja" a következő évi házigazda "jelenlétét, aktív megfigyelését az előző évi konferencia szervezésében, illetve lebonyolításában".

Nos, a házigazda szerepét mi is magunknak érezzük, hisz” Magyarország lesz a rendező. Ráadásul adófizetőként hozzá is járultunk a kinti „kapcsolatépítéshez”, úgyhogy így ebben az esős és kellemetlen őszi időszakban szeretnénk mi is az MNB közreműködésével elröppenni Jamaicába. Várjuk Matolcsyék jelentkezését!