Ilyen Orbán külpolitikája: bár mindkettő utálja, ő a Schulznál kevésbé ellenséges Merkel győzelméért imádkozott

Ilyen Orbán külpolitikája: bár mindkettő utálja, ő a Schulznál kevésbé ellenséges Merkel győzelméért imádkozott
Fotó: civey.com

Magyarország külpolitikai helyzetét történelme során - az őt körülvevő szomszédos országokon kívül - jellemzően két ország politikája határozza meg közvetlenül: Oroszországé, illetve Németországé. Tegnap választásokat tartottak a német tartományokban.

Orbán külpolitikája egyik pincsikutyájának, Szíjjártó Péternek segédletével elég nyilvánvaló Putyin irányába tolódott. A hatalmas pénzekkel operáló orosz elnök zsebre vágta a kispályás Orbánt, mint felcsúti lókupecet az orosz oligarcha. A németek irányába azonban ennél egy picit árnyaltabb a helyzet.

Nyilvánvaló, hogy Angela Merkel megveti Orbánt, kvázi az EU spionjának tartja. Orbán számos alkalommal támadta is a német kancellárt, csakhogy elérkeztek a német választások, ezért gyorsan váltani kellett, hiszen Orbán hamar ráébredt, hogy a szociáldemokrata Martin Schultz - aki kifejezetten gyűlöli a magyar miniszterelnököt - nagyon keresztbe tudna tenni a felcsúti mini-Putyinnak a magyar választásokig. Ezért Orbán pragmatikusan - a számára kisebbik rosszat választva - most már a korábban még folyamatosan bírált Merkel mellé állt.

Magyarország jövője szempontjából azonban nem túl kecsegtető, hogy országunknak olyan miniszterelnöke van, aki mindkét esélyes kancellárjelölt számára gyakorlatilag persona non grata Európában. Sőt, rendre Putyinnal, a török Erdogannal, illetve a fehérorosz Lukasenkoval említik egy lapon. Az pedig szintén sok mindent elárul a felcsúti politikus köpönyegforgatásáról, illetve személyének németországi elutasítottságáról is, hogy a Schulznál kevésbé ellenséges, de igenis Orbán-ellenes kancellár asszony negyedik győzelméért állítólag még imádkozott is a Fidesz elnöke.

Most győzött Merkel, mi pedig csak figyeljük Orbán újabb pálfordulásait! Orbán és az ő szavai... Általános élettapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy Orbán kijelentéseinél egy marék szotyihéj is többet ér.