Más is eldőlt Ausztriában vasárnap

Más is eldőlt Ausztriában vasárnap
Tirol
Fotó: pixabay.com

Az osztrák parlamenti választásokkal egy időben, Tirol tartományban népszavazást tartottak, hogy a tartományi székhely, Innsbruck pályázzon-e a 2026-os tél olimpiára. Kósa Lajos polihisztor, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (!) elnöke szerint egy-két versenyszámot Budapesten is megrendezhettek volna.

A szavazók 53,35 százaléka nemet mondott a pályázatra. Érdekes módon Innsbruckban még magasabb, több mint 67 százalékos volt a pályázatot ellenzők aránya.

Innsbruckban 1964-ben és 1976-ban is rendeztek már téli olimpiát. Az ott élők ugyanakkor 1993-ban, majd 1997-ben is leszavazták a pályázatot.

Olimpiai kérdésben utoljára 2013-ban volt népszavazás Ausztriában. Akkor a bécsieket kérdezték meg arról, hogy az osztrák főváros rendezzen-e nyári olimpiát 2028-ban, de a voksolók több mint 70 százaléka nemet mondott.

Kósa úr reményeit az táplálhatta, hogy a versenyeket a tiroli régióban, valamint Dél-Németországban és Észak-Olaszországban rendezték volna meg, hogy ne kelljen új, drága létesítményeket építeni.

Október elején Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta, adott esetben Magyarország is nyitott lett volna a társrendezésre.

Ami számunkra tanulságos: Ausztriában, tőlünk egy kicsit nyugatabbra meg merik kérdezni a polgárok véleményét egy ilyen fontos és nagy horderejű kérdésben.

Az is érdekes, hogy Tirolban nem hitték el, hogy „csak” 1,1 milliárd euróba kerülnének a téli olimpiai játékok, és az összes szomszédjuk által (Svájc kivételével) irigyelt jólétük megtartására koncentráltak.