Ki váltja le Orbánt? - A Fidesz a választások előtt leszámolna a jelöltekkel

Ki váltja le Orbánt? - A Fidesz a választások előtt leszámolna a jelöltekkel
Fotó: zsurpubi.hu

Fél év van még a választásig, ami kevés, ha azt nézzük, hogy a forgatókönyv most a Fidesznek kedvezően alakul. Az MSZP nem is titkolja, hogy már nincs alkalmas jelöltje, Vonát próbálják ellehetetleníteni, Szél Bernadett az aktuális „sétáló hulla”, a többieknek pedig még jelöltjük sincs. Ahogy összefogás sem. Úgy tűnik, hogy a Fidesz megfélemlítéssel, karaktergyilkossággal és manipulációval akarja lerendezni a kérdést még április előtt.

Kellenek a választási programok, a stratégiák, de a szavazók elsősorban egy adott emberre, vezetőre adják a voksukat. Így azok a politikai formációk, ahol nincs egy hiteles politikus, akivel azonosulni lehet, bízni benne, nem szólítják meg az embereket. Ehhez egyéniség kell, aki mögé felsorakoznak a kormányt leváltani akaró erők.

Elsőnek az MSZP szállt ki a versenyből, hisz vezéregyéniség nélkül vert helyzetben van, és már nem is húznak elő senkit a kalapból – csak a szokásos „civil” kártyát –, ráadásul náluk még a párton belüli egység sem jön össze.

A többiek kivárnak: belevágjanak-e önállóan?

Tudják, aki egyedül marad, az nincs biztonságban. A Fidesz a karaktergyilkosság, kriminalizálás széles eszköztárát vonultatja fel azonnal, ha valaki színre lép. Elég csak a Vona Gábort és a Jobbikot érő támadásokra gondolni. Most Szél Bernadetten a sor, aki nyíltan kihívóként definiálta magát, és valószínűleg ő lett az aktuális „sétáló hulla”, akit a Fidesz bármikor likvidálhat politikai értelemben. Az apropó is megvan, azt pedzegetik, hogy miből fizeti az LMP Ron Werber tanácsadói munkáját. Ebben a kérdésben az MSZP konkrétan a Fidesz keze alá dolgozik.

A szocialistákat régóta irritálja Szél, Molnár Gyula sejtelmesen meg is jegyezte, hogy az LMP jelöltje nem bírna ki egy karaktergyilkosságot. Nem sokkal később az MSZP-közeli Ellenszél blogon meg is kezdték a támadást. Tudjuk, a stratégia elsősorban az időzítésről szól.

Az ellenzék előtt álló másik lehetőség, hogy megkockáztatják az összefogás számos forgatókönyvének egyikét egy közös jelölttel. Na de vajon a választóik erre hogyan reagálnak?

A saját szavazóik elvesztésétől való félelemre ráerősít a Fideszes Századvég is, amikor legfrissebb kutatásából azt a következtetést vonja le, hogy nem járnának jól az összefogással. Ez rámutat a kormány másik fegyverére: nemcsak a választókat, de az ellenzéki politikusokat is manipulálják.

A Fidesz most akarja lerendezni a választást és nem válogat az eszközökben. Tényleg csak a legerősebbek maradnak talpon a végén. A valódi változást akaró ellenzéki pártoknak dönteniük kell: ha tényleg 2018-ban akarják leváltani a rezsimet, akkor nem reális, hogy többen külön szállnak versenybe.