Ne merészelj beteg lenni!

Magyarországon megbetegedni, kórházba kerülni nem életbiztosítás. Akadnak szép számmal olyan családok ebben az országban, akik azért nem költöznek vidékre, mert félnek a kórházi ellátás hiányosságaitól. Attól, hogy sokkal kisebb esély marad mondjuk túlélni egy agyvérzést vagy koraszülést egy eldugott kis faluban, mint a fővárosban.

LockedHospital_comicstyle

De persze ott sincs kolbászból a kerítés. A betegség pénzkiesést jelent és rengeteg pluszkiadást. Ha műtétre, hosszabb kórházi tartózkodásra kerül sor, akkor célszerű mindennel felszerelkezni. Főleg hozzátartozókkal, akik jönnek, segítenek, bevásárolnak, intézkednek helyettünk.

Jobb nem is belegondolni, mit jelent egy ilyen „kórházi kiruccanás” mondjuk egy egyedülálló szülőnek, vagy egy özvegy, magányos nyugdíjasnak. Kés, villa, pohár, wc-papír, szappan, törülköző, inni- és ennivaló - alapfelszereltség egy betegség idején. Meg ezresek, tízezrezek és diszkrét fehér borítékok szép számmal. Kapcsolatok, a műtétet megelőző rendszeres megjelenés a magánrendelésen, különben utolsónak kerül sorra még a műtőasztalon is a bizakodó ismeretlen.

Hogy kik segítenek? Kik maradnak emberséggel a sok millió szegény beteg mellett? Azok, akikben maradt még egy csöppnyi hivatástudat, akik komolyan vették az esküjüket, akik valamilyen oknál fogva még nem hagyták itt a hazájukat egy sokkal jobban fizető külföldi állásért.

De az omladozó épületeket, az egyre nyomorúságosabb körülményeket ők sem tudják megváltoztatni. Így azzal a legtöbb magyar tisztában van, hogy jobb mindenkinek, ha nem lesz beteg, mert nincs rá se idő, se pénz, és lassan már orvos sem, aki meggyógyítsa.