Erős és büszke: A magyarok több mint negyede él szegénységben

Erős és büszke: A magyarok több mint negyede él szegénységben

Vagy éppen társadalmi kirekesztettségben. Elképesztően sok, csaknem két és félmillió emberről van szó.

Hétfőn befutottak az Eurostat legfrissebb adatai. A napvilágot látott információk sajnos egyáltalán nem adnak semmiféle bizakodásra okot, épp ellenkezőleg… 

A jelentés szerint ugyanis jelenleg Magyarországon a lakosság 26,3 százalékát, vagyis mintegy két és félmillió honfitársunkat fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség.  A mutató, amellyel rendelkezünk Európában a kilencedik legrosszabb. A helyzet egyébként a 2008-as nagy válság óta nem sokat javult, akkor ennél 250 ezerrel többen voltak érintettek.

Munkanélküliség és gyerekvállalás – mindkettő kockázatos

A közzétett adatok alapján a legnagyobb szegénységi kockázatot alapvetően két tényező alkotja:

Az egyik „természetesen” a munkanélküliség. Akiknek nincsen állásuk, azok körében 70 százalékos a fenyegetettség, a dolgozók esetében ez a szám 18 százaléka

A második tényező a gyermekvállalás, ami rendkívül elkeserítő. A gyerekes családokban élők közel 30 százaléka szegény ugyanis. Ide tartozik még, hogy a 18 éven alattiak harmada él szegénységben. Csak zárójelesen jegyezzük meg, hogy valamennyi statisztika szerint fogy a népesség, ezt megállítani pedig leginkább a különféle jóléti, családbarát intézkedésekkel megtámogatott gyermekvállalási kedv orvoslásával lehetne. Az, hogy ez a tényező bekerülhetett az Eurostat mérésébe, hatalmas nagy szégyene az Orbán-kormánynak.

A nyugdíjasok helyzete ennél jobb, legalábbis a 65 év felettieknél csupán 15 százalékos a szegénységi kockázat. Persze csalóka lehet ez a szám, hiszen azok, akik a legborzasztóbb állapotok között vegetálnak, a nagy részük meg sem érik ezt a kort. A férfiak és a nők szegénységi adatai között egyébként gyakorlatilag nincsen különbség. Akit érdekel a teljes jelentés, itt elolvashatja.

A híres amerikai novellaíró, Mark Lawrence mondta, hogy: „Az éhínségnek kegyetlenebb az éle, mint bármelyik kardnak.” Nos, ezzel jobb, ha tisztában vannak Orbánék is.