Első fokon 3 év börtönt kapott a kiskorú lányokat megrontó tanár

Első fokon 3 év börtönt kapott a kiskorú lányokat megrontó tanár

Érdekesen alakul annak a tanárnak az ügye, aki több évtizeden keresztül - visszaélve helyzetével és hivatásával – kiskorú lányokra vetette ki hálóját. A tanárt végül a saját média iskolájában elkövetett cselekménye miatt jelentette fel az egyik szülő. Időközben kiderült, hogy nem csak a lánya az egyetlen áldozat. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolók, levelek alapján arra következtetünk, hogy a tanárnak már több évtizedes általános iskolai pályafutása során is voltak hasonló esetei, illetve folyamatosan szedte áldozatait. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Budafoki Rendőrkapitányság - kiskorú veszélyeztetése bűntett miatt - lefolytatott büntetőeljárása után, 2014. júliusában vádemelési javaslattal küldte meg az esetet az illetékes ügyészségnek. Igaz, ebben az ügyben a már említett tanárnak csak a közhasznú egyesülete által működtetett média iskolában elkövetett cselekményét vizsgálták.

Hogy az olvasóink is jobban értsék: kiskorú veszélyeztetését követi el az, aki kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, és e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. Az elkövető e bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Itt feltételezhetően az erkölcsi fejlődés veszélyeztetést vette alapul a nyomozó hatóság.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy ennél szigorúbb törvényi tényállás nem alkalmazható az adott tanár esetében. A büntetőjogászok ugyanis felismerve a szexuális visszaélések gyakori előfordulását, a magas látenciáját és ezen cselekmények kiemelkedő társadalmi veszélyességét, az új Btk. súlyosabban bünteti az elkövető és a sértett közötti „szorosabb bizalmi viszony” kihasználásával történő elkövetést. Ha a sértett az elkövető hozzátartozója vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll, illetve az elkövető a szexuális visszaélést a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el, a büntetés 14. életévét be nem töltött személy esetén 2 évtől 8 évig, a 14-18. életév közötti személy esetén 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az adott ügyben a Főváros Törvényszék tájékoztatása szerint

„a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. május 3-i ítéletével Sz. Mihály Zoltán vádlottat két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra és 5 év tanári foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte”.

A tájékoztatás szerint az ítélettel szemben a vádlott és védője fellebbezett, így az másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. Az ügyben 2017. november végén várható a következő, másodfokú tárgyalás. Sajnálatos módon, ameddig az ítélet nem jogerős a tanár tovább folytathatja piszkos kis játékait a rábízott gyermekek között. Ezért azt javasoljuk a fővárosi szülőknek, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak a média iskolákkal szemben. Folytatása következik.