Új-zélandi rock and roll

Amióta lezajlottak az új-zélandi választások, mást sem hallok a nemzetközi médiából, hogy Jacinda Ardern micsoda csoda, rocksztár, 37 éves csodagyerek stb.

Jacinda_comicstyle

Lehet, hogy a távolból ez nagyon jól hangzik, itt élve azonban ezek a jelzők egyszerűen nevetségesek. Az ország fele a mai napig nem akarja elhinni, hogyan kerülhetett hatalomra ez a karrierpolitikus, aki életében nem dolgozott egy percet sem. 

Az ország 46%-a National Party-ra szavazott, s ez az arány más országokban elég lenne ahhoz, hogy kormányt alakítsanak. Na, de nem itt, Új-Zélandon, ahol a választási rendszer lehetővé teszi, hogy nevenincs pártok döntsenek az ország sorsáról, az emberek helyett. 

A többség a status quo mellett döntött, de mivel nem szereztek elég szavazatot, hogy kormányt alakítsanak, megkezdődtek a koalíciós tárgyalások. A „királycsináló” a New Zealand First lett, Winston Peterrel az élén, aki egy dörzsölt politikus. Na, ez az öreg fickó szépen bedarálta a tehetségtelen és alkalmatlan Labour Party-t a Zöldekkel együtt, így három héttel a választások után egyszer csak arra ébredtünk, hogy egy teljesen alkalmatlan csürhe fogja vezetni az országot.

A kampányuk új adónemek bevezetése mellett, 11 milliárd dollárnyi ígérettel volt tele, és – a jó balos mantra szerint – olyan populista szólamokkal, mint a több segély, ingyenes felsőoktatás, a szegénység felszámolása, hajléktalanok ellátása, kórházak, iskolák felújítása stb.

Az ország gondolkodó része persze háborog, mert nem a népakarat, hanem egy idősödő politikus döntött arról, hogy ez a korábban nem ismert nő, Jacinda Ardern legyen a miniszterelnök.

A cégek befagyasztották projektjeiket és várnak, mennyi is lesz az adónövekedés, mielőtt pénzt fektetnének újra üzleteikbe.

Szóval mielőtt a távoli Európában elkezdtek irigykedni, micsoda szerencsés hely ez az Új-Zéland, mert egy 37 éves, dinamikus, progresszív nő a miniszterelnök, csak keressetek rá, hogy micsoda szerencsétlen fruska is ő.

Bevallottan szocialista, kemény feminista, közelebb a szélsőbalhoz, mint nem.

Tragédia, hogy az OECD egyik legjobban teljesítő gazdasága egy tehetségtelen banda ölébe hullt, akiknek semmi gazdasági és üzleti tapasztalata nincs. Csak az adóztatás és az osztogatás a megoldásuk mindenre. De legalább nem annyira korruptak, mint az európai társaik. Még.