Félelemre építik a rendszert: Letiltatta a kritikus bírót az RTL Klub műsorából Handó Tünde

Félelemre építik a rendszert: Letiltatta a kritikus bírót az RTL Klub műsorából Handó Tünde

A napokban került reflektorfénybe a korábban is sejtett állapot, miszerint Handó Tünde, a Bírósági Hivatal elnöke, teljhatalma birtokában kénye-kedve, illetve a Fidesz kénye-kedve szerint alakíthatja a bíróságok működését. Miután egy bíró kritikát fogalmazott meg vele szemben, orbáni módszerrel letiltatta az RTL Klub műsorából.

Nem vehetett részt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának hétfői, bíróságokkal foglalkozó adásában Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság polgári bírája – tudta meg a hvg.hu. Szepesházi az utóbbi időben több interjúban bírálta Handó Tünde és az általa vezetett Országos Bírósági Hivatal (OBH) tevékenységét.

Hogy a lojalitás egyértelműen a szakmaiság felett áll, azt a Hír Tv Célpont című műsorában is megerősítették volt és jelenlegi bírák is. Az oknyomozó ripirtban arról számoltak be, hogy a bíróságokon a kényes ügyekben nyomásgyakorlást alkalmaznak, ezért a bírók nem függetlenül hozzák meg az ítéleteket. Ravasz László példaként említette a devizahiteles pereket is.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke már törvényi erejű rendelkezést hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolták már idén márciusban azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó, úgynevezett integritási szabályzatot. 

Gyakorlatilag kiszámíthatatlanná vált ezáltal az egész rendszer, soha nem lehet tudni, kit támadnak majd nyomásgyakorlás közepette hozott ítéletekkel. A Fidesz módszerei az ’50-es évek kommunista diktatúrájának módszereit idézik.

„Nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág (…), amely tagjainak meg kell felelniük egy személy (…) mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveinek” – egyebek mellett ez áll abban az indítványban, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája, Szepesházi Péter sorolja hosszasan, hány ponton sért jogállami normákat és konkrét jogszabályokat is Handó integritási szabályzata.

,,A félelemre építik a rendszert, mára teljesen eluralkodott a rossz hangulat a bíróságokon” – nyilatkozta a Népszavának egy, a hivatali szabályok miatt neve elhallgatását kérő bírósági dolgozó. 

A ,,Handóizmust” az Országos Bírói Tanács állíthatná meg, amely idén új tagokat választ. OBT-tag csak az lehet, aki ellen nem folyik fegyelmi eljárás. A HírTV Célpont című műsorának információi szerint a Handónak nem tetsző egyéneket - írásbeli figyelmeztetésekkel - viszont már el is kezdték eltávolítani a választásból.