A kormány emberek halálához asszisztál? Már két emberrel végzett a szén-monoxid novemberben

Sajnálatos módon előre borítékolható volt, hogy tragédiák történnek a kötelező kéményellenőrzés eltörlésével.

Facebook/Kéményseprők Országos Szakszervezete

Mint ismert, októberben az ellenzék tiltakozása dacára, a kormánypárti többség 117 igen szavazattal, 58 nem ellenében megszavazta a kötelező kéményellenőrzés eltörlését.

Mit kell tudni erről az egészről?

Az általános felzúdulást kiváltó jogszabályt először még október 17-én fogadták el, akkor azonban Áder János köztársasági elnök három nap elteltével visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek. Akkor arra hivatkozott, hogy

„az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.”

De nem csak az államfőnek voltak aggályai, szakemberek is tiltakoztak. Például Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, aki október végén adott lapunknak interjút. Az érdekvédő egyetértett Áderrel abban, hogy az intézkedés radikálisan meg fogja növelni a szén-monoxid-mérgezések számát és elmondta azt is, hogy a nem egészen 900 kéményseprő közül rengetegen elveszíthetik majd a munkájukat. Hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre, tüntetést is szerveztek a Kossuth térre.

Erre mi történt? A szakmai párbeszédet és vitákat nélkülözve a kormánypártok október 31-én ismét megszavazták a családi házak kötelező kéményellenőrzését eltörlő törvényt.

Meg is érkezett az első szomorú hír a következményekről. November közepéig ketten haltak meg Budapesten szén-monoxid-mérgezés következtében. Az információk szerint a XIV. kerületi Mimóza utca egyik lakásában egy 49 éves nő, a XX. kerületi Eperjes utcában pedig egy 69 éves nő vesztette életét.

Az esettel kapcsolatosan Müller Máté, a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályának vezetője úgy fogalmazott, hogy a tragédiák kockázata rendszeres kéményellenőrzéssel minimalizálható, mivel a kéményseprő nemcsak a kéményt, hanem a környezetet is ellenőrzi, például a tüzelőberendezést, vagy a gázkészülék levegő-utánpótlását.

Őszintén reméljük, hogy a kormánytagoknak megjön az esze, mert itt ténylegesen emberek életéről van szó, amit semmilyen statisztika, semmilyen kommunikációs trükk nem fog elleplezni. A felelősség egyértelműen azoké, akik ezt a törvényt megszavazták. Talán durván hangzik, de gondoljunk csak bele, aki nem kiabál ez ellen, az maga is „csendes gyilkos”.