”Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,/hadd lássunk át magunkon itt ez estén"

Thomas Mann regénye a Zeneakadémián - Ma kezdődik a Zeneakadémián Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek kamarazenei fesztiválja. A művészházaspár ebben az évben is irodalmi mű köré szervezte a zenei programot: Thomas Mann Varázshegy című regényének rejtett jelentésrétegei ,a szabad fantázia és a személyes hangvétel teremt kapcsolatot a zene és az irodalom között.

Varazshegy_comicstyle

A fesztivál tematikája hagyományosan az irodalomhoz kapcsolódik. Ebben az évben a „davosi magaslatok” zenei-lelki-szellemi bejárásának ötletét a művészházaspár korábbi svájci fellépése és a Varázshegy helyszíneinek bejárása ihlette.

Simon Izabella és Várjon Dénes nagy rajongói Thomas Mann művészetének, így az idei kamarafesztivál programja részben a korábbi utazásnak és a Varázshegy című regény szeretetének is köszönhető. A művészházaspár zenei programját tovább színesítik a legkiválóbb hazai és nemzetközi művészek is.

Hans Castorp hét éven át vonulhatott ki a zajos, mindenféle alpári mocskolódásokkal teli, erkölcsi purgatóriumot jelentő világból. A davosi szanatórium teremtette felülemelkedés és látásmód, amelyet a regény filozófiai rétegének több kulcsfigurája, mint például Madame Chauchat, Herr Naphta és Lodovico Settembrini is megformálnak, napjainkban is valódi szellemi megújhodást jelentenek.

Mindez zenével, mesével, szárnyaló fantáziával, személyes történetekkel kiegészülve igazi kulturális kikapcsolódást ígér a ködös novemberi napokra.