Legyen Ön is főnemes!

Mindig is irigykedve tekintett a főnemesi családok sarjaira? Szeretne villogni családja, barátai előtt azzal, hogy ön lord, báró, gróf vagy akár herceg? Most akár alig tízezer forintért teljesülhet az álma, és nem csak valami kamu oklevélről van szó!

Sealand Hercegség

Hallott Ön már a Sealand Hercegségről? Ha nem, akkor sincs nagy baj, és hiába próbálná meg felfrissíteni tudását iskolai földrajz- vagy történelemjegyzeteinek fellapozásával, minden bizonnyal nem találna semmit. Sealand ugyanis egyike a föld – nem is olyan kevés – mikroállamainak, amely fél évszázados fennállása alatt mégis egészen sok mindent átélt, és úgy néz ki, leleményességből sincs hiány arrafelé.

A Hercegség egy mesterséges szigetecske 10 km-re keletre Nagy-Britanniától, a Temze torkolatától. Két betonoszlop, rajtuk egy második világháborús erőddel, amelynek elsődleges feladatai a légi és tengeri ellenséges mozgások megfigyelése, légvédelem, valamint tengeri mentés voltak. A világháború alatt számos ilyen erődöt építettek az Északi-tengeren, de mára ez az egyetlen, amelyet még nem bontottak le. A nem túl jó állapotban lévő építményt ugyanis 1966-ban birtokba vette a Bates család, amelynek feje, Paddy Roy Bates őrnagy 1967-ben kikiáltotta saját hercegségét, magát pedig I. Roy néven herceggé nyilvánította. Ez eddig egy tipikus Benny Hill-komédia története is lehetne, de a britek az ilyen dolgokat néha véresen komolyan tudják venni. Így volt ezzel Bates őrnagy is, akitől hiába követelte vissza az Egyesült Királyság "hercegségét" mint "hajót", inkább a bíróságra ment, amely megállapította, hogy mivel az erőd túl van Nagy-Britannia határain, így nem illetékes az ügyben. Ezzel a döntéssel pedig Sealand félig-meddig el is nyerte mai napig tartó függetlenségét.

Az eltelt 50 év alatt történt azért egy és más, például egy puccskísérlet 1978-ban, amikor egy német "vállalkozó" emberei betörtek és foglyul ejtették a trónörököst – a mai uralkodót –, Michaelt, de végül az apja néhány embere segítségével kiszabadította és visszafoglalta a szigetet. A szervezett bűnözés mindemellett felfigyelt a mikroállamra, így megjelentek a feketepiacon a sealandi útlevelek.

A helyzet mára rendeződött, de a kis hercegségnek valahogyan fenn kell tartania magát. Az elsődleges bevétele szervergépek üzemeltetéséből származik, de a Bates család leleményességére jó példa, hogy belefogtak a sealandi nemesi címek árulásába. Így rendelhet valaki magának már online potom 30 fontért hivatalos Lady vagy Lord címet, de ha kicsit vastagabb a pénztárcája, lehet akár báró, gróf vagy herceg is! Sőt, egy kis felár ellenében maga Michael herceg által aláírt, díszkeretes nemesi oklevelet vagy egy darabka sealendi területet is kaphatunk! Elvégre a nemesi címhez birtok is jár. De meglephetünk másokat is egy-egy bárói vagy grófi címmel, hiszen ha nem is túl hasznos a mindennapokban, mindenképpen egyedi karácsonyi ajándék.