Csillaghullás után minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága jöhet?

Amíg nekünk a magyar válogatott távolmaradása fáj, az oligarchák az orosz stadionépítési bizniszből való kimaradás miatt bánkódhatnak. Közben új, sikerre éhes nemzeti csapatok veszik át a fejlődésben lemaradók helyét.

World-Cup-2018-logo

Egy friss hírlapi kacsa szerint jövő nyáron az Egyesült Államokban „ellen-világbajnokságot” szerveznek, amin a házigazdák mellett Hollandia, Olaszország, Chile, Elefántcsontpart és Ghána venne részt, mint az oroszországi viadalról távol maradó legnevesebb csapatok.

Az álhír pont arra mutat rá, hogy a modern időkben már a kicsik is többre képesek a nagyobb futballnemzeteknél. Eddig Albánia, Fehéroroszország és Macedónia kapott ki Andorrától és Luxemburgtól, azonban a magyar nemzeti tizenegy túlszárnyalta őket, mert mi egy éven belül szenvedtünk vereséget ezektől a nemzetektől.

Olaszország a vb-selejtezőkben már akkor hátrányba került, amikor a spanyolok mellé húzták őket: egy vereséggel másodikak lettek. A pótselejtezőnél kiemeltként nem a portugálokat vagy Svájcot, hanem a svédeket kapták, mégsem tudtak egyetlen gólt sem lőni a két meccsen.

Hollandiát a „magyar átok” sújtja: a 2013-as eindhoveni 1:8 után a brazíliai világbajnokságon még bronzérmet szereztek, ám a közben kiöregedő generációt nem tehetséges fiatalok, hanem a nagy káosz váltotta fel. Most legalább a csoport harmadik helyét megszerezték, de ez még pótselejtezőt sem ért.

Az USA nemzeti válogatottja az eredménytelenséget komikus szintre emelte: Mexikó, Costa Rica, az első vébéjén résztvevő Panama és Honduras is megelőzte a jenki csapatot.

Ne feledjük, hogy az Egyesült Államok pályázott a 2022-es világbajnokság rendezési jogára, de alulmaradt Katarral szemben. Most egyik pályázó ország válogatottja sem tudta magát kvalifikálni a 2018-as vébére.

A selejtezők legemlékezetesebb teljesítményét Szíria csapata nyújtotta: az országban dúló háború miatt a hazai pályától távol, először Ománban, majd Malajziában fogadta ellenfeleit.

Csoportharmadikként a kontinentális pótselejtezőn Ausztráliától idegenben, hosszabbításban kapott ki. A pótselejtezők rájátszásában egymás után hat 0-0-ás eredmény született, ám ettől függetlenül nem játszottak unalmas meccseket, a vébé-részvétel azonban egyelőre álom maradt a szíreknek.

Oroszország jogelődje, a Szovjetunió az 1990-es világbajnokságra már pályázott, de 1985-ben Olaszország kapta a következő rendezés jogát.

2010-ben szerezte meg Oroszország a világbajnokság rendezési jogát, azon a kongresszuson, ahol Katar is elnyerte a 2022-es rendezési jogot az Egyesült Államokkal szemben.

A világbajnokság mérkőzéseinek 11 város 12 stadionja otthont. A nyitómérkőzést és a döntőt is a legendás és a világbajnokságra teljesen újjáépített moszkvai Luzsnyiki Stadionban rendezik. Szentpéterváron kívül olyan városok is rendeznek mérkőzéseket, mint Jekatyerinburg, Kazany, Kalinyingrád, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov, Szamara, Szaranszk, a téli olimpia korábbi színhelye, Szocsi és Volgográd.

A stadionépítéseknél elektromos tüzekről és észak-koreai (!) kényszermunkásokról cikkeztek az újságok. A rosztovi stadion építésénél merült fel, hogy magyar alvállalkozókat is bevonnak a projektbe, de erre nem került sor.

A világbajnokság csoportjainak sorsolását 2017. december 1-jén tartják Moszkvában. A csapatokat nyolc, négyes csoportba sorsolják. A kalapok és a kiemelések már elkészültek, az októberi FIFA világranglista alapján.

A 2018-as oroszországi világbajnokság kalapjai:

1. kalap: Oroszország (65.), Németország (1.), Brazília (2.), Portugália (3.), Argentína (4.), Belgium (5.), Lengyelország (6.), Franciaország (7.).

2. kalap: Spanyolország (8.), Peru (10.), Svájc (11.), Anglia (12.), Kolumbia (13.), Mexikó (16.), Uruguay (17.), Horvátország (18.).

3. kalap: Dánia (19.), Izland (21.), Costa Rica (22.), Svédország (25.), Tunézia (28.), Egyiptom (30.), Szenegál (32.), Irán (34.).

4. kalap: Szerbia (38.), Nigéria (41.), Ausztrália (43.), Japán (44.), Marokkó (48.), Panama (49.), Dél-Korea (62.), Szaúd-Arábia (63.).

(Zárójelben az októberi FIFA-világranglista helyezései.)