Rumbázó Sanghay-görlök és kínai zsonglőrök világa

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 2018. április 8-ig látogatható a Sanghay-Shanghaj Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállítás.

A tárlat a távol-keleti nagyváros, Sanghaj és a két világháború közötti időszak népszerű, a Bartók Béla út 60. szám alatt egykor működő Sanghay bár nevét kapcsolja össze. A Móricz Zsigmond körtérhez közeli Sanghay bár ellentmondásos Kelet-képét bemutató kiállításon különös és egyben izgalmas Kínához kötődő magyar személyek történetével is megismerkedhetünk.

A ma már nem létező korabeli mulatóban izgalmas éjszakai élet folyt, amelynek színvonalas műsorát a Sanghay-görlök különféle táncprodukciói, valamint kínai zsonglőrök és parodisták előadásai biztosították. Mit lehet tudni a Sanghajjal műkereskedelmet, majd tea-és szőrkereskedelmet folytató Komor-családról? Hogyan kapcsolódik Hudec László építész és Román György képzőművész Saghajhoz? Egy különleges magyar nő, Dessewffy Flóra portréja is kibontakozik a tárlaton. A táncosnő hagyatékának előkerülése is a kiállítás egyik impulzusa volt. Milyennek képzelték a két világháború közötti Magyarországon a keleti táncosnőket?

Mindezek bemutatásához a tárlat számára elsődleges forrásként két magyar film szolgált: az 1943-ban Szeleczky Zita főszereplésével készült Sziámi macska és az 1944-ben Karády Katalin főszereplésével bemutatott Machita. Mindkét film díszleteihez nagyobb részt a Hopp Ferenc Múzeum műtárgyait kölcsönözték. A kiállításon továbbá magyar képzőművészek kínai ihletettségű műtárgyait is megtekinthetjük. Ha már mulatni nem is tudunk elmenni a Sanghay bárba, de azért felfedezhetjük magunknak ezt a múzeumnyi titokzatos magyarországi Távol-Keletet is.