A kormányt nem érdeklik az emberek, de az állatok sem!

A kormányt nem érdeklik az emberek, de az állatok sem!
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Azt már számos alkalommal megírtuk, de a bőrünkön is érezzük minden egyen nap, hogy Orbán Viktor és kormánya számára mennyire nem számít az ember. Tudomásul vettük, megszoktuk, tavasszal majd véleményt nyilvánítunk róla. De ha jobban belegondolunk, egészen világos, hogy az állatokért is tehetnének jóval többet. A Fidesz-kormány hozott ugyan egy állatvédelmi törvényt, ami 2016. január 1-jétől hatályos, ám a jogszabály a gyakorlatban még mindig nem hozza meg azt az eredményt, amit várnánk tőle.

A helyzet az, hogy az állam nem támogatja az állatvédelmet. Stadionok épülnek állami támogatással, állatmenhelyek azonban nem. A civilek végzik az állatvédelemmel kapcsolatos feladatokat, de ha már ők végzik a munka nehezét, igazán megérdemelnék, hogy megkapják az ehhez szükséges támogatást. Elvétve lehet csak pályázati pénzekben reménykedni, ám akkor is a telepek korszerűsítése, a már meglévő épületek, kennelek modernizációja lehet a pályázat célja. Menhely létesítése, működési, orvosi költségek fedezése nem jöhet szóba. Pedig egy állatvédő szervezet működési költségének nagy részét a védencek élelmezése és az állatorvosi költségek teszik ki. Például, mire egy megkínzott, rossz állapotban lévő kutya felgyógyul, az orvosi költség több százezer forintra is rúghat.

Az Egyesült Államokban bár szintén a civilek végzik az állatvédelmi feladatokat, ehhez minden támogatást megkapnak. Ha az állatvédők jelentik, hogy rosszul tartott állatot észlelnek, a hatóságok azonnal kimennek, partnernek tekintik az állatvédőket és a rossz gazda csuklóján azonnal kattan a bilincs. Kanadában és Új-Zélandon pedig olyan jogszabályi feltételeket teremtettek, ami kimondja, az állatok érző lények, ezért ennek megfelelő módon kell velük bánni.

Nálunk az állat nem érző lény, hanem tulajdon, akár egy tárgy. Ennek következtében, ha az állatvédők rosszul tartott állatot észlelnek, lemondó nyilatkozat aláírására kérhetik meg a “gazdát”, illetve feljelentést tehetnek. Lehetne ezt jóval hatékonyabban is. És bár elvileg lehetséges letöltendő börtönnel büntetni az állatkínzókat, erre ezidáig egyetlen esetben került sor. A szaporítók pedig, akik beteg almokat hoznak létre és a tenyészállataikat a létező legnyomorúságosabb, legkegyetlenebb módszerekkel tartják, egyáltalán nincsenek szankcionálva.

Sokan mielőtt embert kínoztak, előtte állatokkal kezdték ezt a tevékenységet. Többek között azért is lenne fontos, hogy kőkeményen büntessék az állatkínzókat.

Állítólag Orbán Viktornak van egy kuvasza, Nárcisz, akit kölyökkorában kegyetlenül bántalmaztak. Később a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy nincs kutyája. Az eb rejtélyes módon eltűnt és végül a 444 egy Mészáros Lőrinc által bérelt birtokon találta meg. Meglenne tehát a motiváció családon belül is, hogy a miniszterelnök támogassa egy igazán ütős állatvédelmi törvényjavaslat benyújtását.

Úgy tűnik, akárcsak az emberek, az állatok sem számítanak Orbánnak.