Magyarázkodik a Fidesz Orbán titokzatos svájci útjai miatt

Magyarázkodik a Fidesz Orbán titokzatos svájci útjai miatt
Fotó: zsurpubi.hu

A múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán különös utakat tett Svájcba az adófizetők pénzéből. A hírfogyasztók körében az interneten olvasható leggyakoribb magyarázat a feltételezhetően létező titkos bankszámlákhoz köthető.

Tegnap aztán valószínűleg a riadt Orbán utasítására kiadtak egy rövid, szánalmas indoklást. Havasi Bertalan a miniszterelnök hűséges sajtósa igyekezett gyorsan tisztázni az utak célját - nem túl sok sikerrel.

Egy 2014-es rejtélyes utazás kapcsán Havasi arról próbálta győzködni a közvéleményt, hogy az Olimpiai Bizottság vezetésével tárgyalt Orbán.

Sem a találkozó témájáról, sem a találkozó tényéről nem írtak sehol. Pedig a hasonló, valóságban is megtörtént esetek alkalmával ez egyáltalán nem így szokott történni, sőt, még ennél csekélyebb horderejű ügyekről is rendszeresen beszámolt a kormany.hu korábban.

A második ilyen utat a FIFA-gálán tett látogatásával magyarázzák. A talán legkorruptabb szervezet eseményén valóban ott ült a pocakos Viktor. Állítólag Orbán az OTP magángépével repült Svájcba, ahol valamilyen különös véletlen folytán egyébként ott volt haverja, a közbeszerzések együgyű királya, Mészáros Lőrinc is.

A harmadik utazás is tartogat némi csavart. Orbán 2015-ben a nemzetközi úszószövetség vezetésével tárgyalt. Erről be is számoltak. Ahogyan arról is, hogy ezt követően találkozott Thomas Bach-hal (a NOB elnökével), érdekes módon ugye semmilyen hír nem volt fél évvel korábban egy ilyen találkozóval kapcsolatban. Vagy 2014-ben mégsem találkoztak?

A negyedik út: Itt egy Havasi által adott, utólagos tájékoztatás történt, mely szerint Viktor a kazah miniszterelnökkel tárgyalt Svájcban. A hivatalos, aznapi programjában azonban erről szó sem volt.

Az ötödik út is több mint homályos. Ez idén történt, a hírek szerint Orbán a NOB elnöknek adott magyarázatot a budapesti pályázat visszavonásáról. A szokásokkal ellentétben erről a találkozóról sem tettek említést a hivatalos tájékoztatásban.

És ugye emlékezhetünk arra is, amikor a pocakos vajda csak úgy Svájcba vonatozott. Ami persze csak egy szimpla magánút volt. 

Úgy tűnik tehát, Orbán minden évben Svájcba utazik valami titokzatos ügy rendezése miatt. Vajon mi lehet ez a titkos dolog, ami a miniszterelnök személyes jelenlétét kívánja, és amikkel kapcsolatban kivétel nélkül furcsaságok derülnek ki?

Magánutak? Az ország ügyeiben tett egyeztetések? Vagy talán Orbán saját ügyeiben tett intézkedések?

Kedves Berci! Kérlek, mesélj még!