PISA: Megint a világátlag alatt teljesítettek a magyar diákok

PISA: Megint a világátlag alatt teljesítettek a magyar diákok
A kormány csak fogatlan, egybites szavazókat akar nevelni?

Kedden jelentek meg a legfrissebb PISA-eredmények, amit 72 országban, összesen több mint félmillió középiskolás bevonásával állítottak össze.

A hanyatló oktatás problémája 2016-ban is elemi erővel vágta tarkón a fiatalokért aggódó közgondolkodókat, mikor szembesülni kellett a PISA-eredményekkel. Idén sem sokkal jobb a helyzet: megint a világátlag alatt teljesítettek a magyar diákok. 

Az egyes részterületekről kijelenthető, hogy mind természettudományokban, mind matematikában, mind szövegértésben, mint a társadalmi háttér leküzdésében az OECD-átlag alatt teljesítenek a magyar diákok, a visszaesés mindenhol 2006 óta mérhető. Egyedül a fiúk és a lányok teljesítménye közötti különbségek felszámolásában teljesítünk jobban, mint az OECD-országok átlaga.

Általában véve elmondható, hogy a gazdagabb országok jobb eredményt értek el a felmérésben, de az észt példa rávilágít arra, hogy a hozzánk hasonló helyzetű országokban is lehet(ne) sikereket elérni.

Szingapúr 561 ponttal vezeti a listát, az OECD-átlag pedig 500 pont, ám a magyar diákok mindössze 472 pontot értek el. A kelet-európai, illetve posztszovjet országok közül előttünk van Észtország (535), Szlovénia (502), Csehország (499), Lettország (485) és Horvátország (473) is. Mögöttünk Litvánia (467), Szlovákia (463) és Bulgária (444) végzett a mért államok közül. Az OECD számításai alapján lényegesen (10 ponttal) a gazdasági potenciálunk alatt teljesítünk. Ám ha a kiszámolt 10 ponttal többet értek volna el a magyar diákok, még akkor is elmaradnánk a csehektől, a szlovénoktól és az észtektől is, azaz a régióban több versenytársunk messze jobban teljesít. Ez arra enged következtetni, hogy ezek az országok gazdasági erejükön felül teljesítenek az oktatásban – írja a 24.hu részletes elemzésében.

Erős és büszke…

Szerencse, hogy 2018-ban van még esély megmenteni a fiatal generációk jövőjét.