Széchenyi István ma úgy helyretenné Orbánékat, hogy a fal adná a másikat

A „legnagyobb magyar” biztosan nem hagyná szó nélkül Orbánék nemzetvesztő, gyűlöleten alapuló, megosztásra törekvő politikáját.

Széchenyi István, akit későbbi nagy vetélytársa, politikai ellenfele, Kossuth Lajos nevezett a „legnagyobb magyarnak” nemcsak kiváló politikus és közgazdász volt, íróként is jelentősnek mondható volt a munkássága, valódi polihisztornak számított korában. A nevéhez fűződő reformok egyaránt kiterjedtek a gazdaságra, a közlekedésre, a külpolitikára, valamint a sport területére is.

Összeszedtünk nyolc olyan idézetet, amely ma is nagyon aktuális, és amik miatt biztosak lehetünk abban, hogy valami nagyon nem stimmel a jelenlegi hatalommal. Íme:

„Nem, mi nem születtünk reformátoroknak, előbb mi magunkat kell megreformálnunk. Látogatnunk kell az alázat, az önmegtagadás iskoláját.”

„Bármily szerencsétlen helyeztetésű legyen is az ország, bármily láncok által legyen is lebilincselve a nemzet, előbb-utóbb mégis szabadabb létre vív, ha lakosaiban a polgári erény tiszta vére buzog. S viszont akármilyen boldog fekvésű legyen is egy ország, bármily szabadságokkal bírjanak is lakosai, lassan-lassan mégis rabigába görbed, ha romlott a tiszta erkölcs s polgári erény nem fénylik többé.”

„Kétféle rendőrség van: az egyik a vagyont, az életet biztosítja, a másik titokban bevádol és általában hamisan. A mienk Magyarországon a második fajtából való; pedig az elsőből valóra lenne szükség.”

„Nincs nagyobb bűn, mint másokat vezetni, másoknak parancsolni, másokon uralkodni akarni - ahhoz való tulajdon és talentum nélkül.”

„Tisztelek minden véleményt - kivéve a megvásároltakat - ezeket megvetem.”

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.”

„A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.”

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

Az utolsó kettő idézetet szándékosan hagytam a végére. Jól láthatóan ugyanis az oktatási rendszert Orbánék immáron évek óta tartó tudatos munkával, mindenféle fáradtságot nélkülözve igyekeznek lezülleszteni és visszarántani néhány századdal korábbra. Egyetlen tankönyv egyféle tantervvel, amitől nem szabad eltérni, a gyerekek továbbtanulási kedvének felébresztése helyett azon vannak, hogy minél hamarabb kidobják a rendszerből és betanított gyári munkásokat faragjanak belőlük. Ráadásul az iskolák menedzselését egyetlen központosított monstrum-intézményből, a KLIK-ből vezénylik. Mi ez, ha nem nemzetvesztő stratégia? Ez a törekvés a XXI. században, Európa közepén egyszerűen megbocsájthatatlan.

A másikkal kapcsolatban: tagadhatatlanul nehéz helyzetben van ma Magyarországon az ellenzék, úgy en bloc. Az üzenetei a kormányhoz viszonyítva nem jutnak el azonos mértékben a médián keresztül az emberekhez, nincsenek propaganda-csatornái, rádiói, lapjai, és így tovább. Ahogyan azonban szokás mondani: teher alatt nő a pálma. Aki ebből a helyzetből tudatos munkával kiépíti a maga karakterét, a lehetőségeihez mérten a lehető legjobban igyekszik artikulálni a véleményét, az biztosan megnyeri a választópolgárok jó részét.

Néhány hónap és véleményt mondhatunk erről a „nagyon nemzeti”, „nagyon keresztény” értékek mentén politizáló kormányról. Ne felejtsük el: a hazát Putyinnak kiárusító, pöffeszkedő felcsúti kiskirály csakis addig lehet hatalmon, ameddig hagyjuk!