Itt az újabb kirakatintézkedés: Egyszülős családokat támogató központ nyílik

Itt az újabb kirakatintézkedés: Egyszülős családokat támogató központ nyílik

A Fidesz-kormány volt kormányszóvivője, Nagy Anna által vezetett Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány nemrégiben félmilliárd forintos állami támogatást kapott. Lássuk, hogy pontosan, mire!

Hétfőn az alapítvány vezetője Novák Katalin államtitkárral közösen mondta el a sajtó nyilvánossága előtt, mit is kell tudni a február elején, vagyis még a választási kampányban megnyíló központról, amely a tervek szerint az Üllői út és a Mária utca kereszteződésénél található egykori üzlethelyiség helyén fog megépülni. Ráadásul az intézmény nem is akármekkora lesz: a jövőben hozzáépítendő galériával együtt összesen majd 750 négyzetméteres lesz.

Nos, az alapítvány vezetője maga tette fel azt a kérdést, ami valamennyiünkben ott motoszkált a hír hallatán, hogy: egyáltalán mi értelme van egy egyszülős központnak, minek kell egyszülős központ?

Nagy Anna szerint azért, hogy hozzásegíthessék az egyenlő esélyekhez az egyszülős családban nevelkedő gyerekeket, illetve megerősítsék ezeket a családokat. Így például a központ munkatársai jogi, pszichológiai tanácsadást kínálnak majd a válófélben lévő szülőknek, sőt, az elképzelések szerint gyakorlati segítséget kaphatnak majd a munkába álláshoz, vagy éppen egy vállalkozás elindításához. Mindehhez egy kis tárgyalót, egy nyomtatót, egy szkennert és helyet biztosítanak.

Mint azt Nagy Anna is elismerte, az egyszülős családok egy része szegény vagy mélyszegény, éppen ezért őket azzal akarják támogatni, hogy abban segítenek, hogy minél előbb dolgozni tudjanak. Egyébként lesznek még konzultációs szobák, játszóház a gyerekeknek, közösségi tér és kávéház is. A volt szóvivő úgy fogalmazott:

„a központ megnyitásával nem olyan intézményt hoznak létre, amilyenből már sok van, hanem egy nemcsak magyar, de nemzetközi viszonylatban is társadalmi innovációnak számító kezdeményezést.”

És hogy milyen költségekre számíthatnak azok a szülők, akik felkeresik majd a központot? Az alapítvány vezetője szerint ugyan a hely szolgáltatásai ingyenesek lesznek, de elképzelhető, hogy a jövőben néhányért majd fizetni is kell. A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, vajon hányan fognak dolgozni egy ekkora központban. Nagy azt mondta, hat-hét fő állandóan jelen lesz, amihez még hozzá kell számolni azokat a vállalkozókat, akik ismereteikkel segítik majd a szülőket. A másik kérdésükre, hogy mennyi pénzből fogják majd fenntartani az intézményt, egyelőre nem tudott válaszolni, mivel szerinte majd az épület felújítása után lehet csak konkrét összeget mondani.

Természetes, hogy az egyszülős családokat támogatni kell, mivel ma nagyjából háromszázezer ilyen családról tudni, ahol körülbelül félmillió gyermek nevelkedik. Ma egy egyedülálló szülő azonban csak 1500 forinttal kap több családi pótlékot, mint azok, akik közösen nevelik a gyerekeiket. Jelezzük, ennek összege ráadásul 2008 óta egyáltalán nem emelkedett, pedig immáron 7 éve „családbarát, nemzeti kormányunk” van.

Lenne tehát tennivaló rendesen. Ugyanakkor nem valószínű, hogy jól járunk, ha betereljük a szülőket egy állami központba, a félmilliárddal kitömött alapítványt pedig kitesszük a kirakatba és rábízzuk ennek az összetett problémának a megoldását.