Londoni muszlimok a terrortámadásról

Londoni muszlimok a terrortámadásról
Fotó: zsurpubi.hu

A 32 halálos áldozatot követelő és további 330 sérülttel járó brüsszeli terrortámadás első évfordulóján, március 22-én Európát újabb támadás rázta meg. A londoni Westminsternél történt gázolás és késelés következtében az elkövetővel együtt öten vesztették életüket, és legalább ötven sérültről tudunk.

A 2011-es népszámlálás alapján a 8,6 milliós London lakosságának 36,7%-a külföldi születésű, ezzel pedig New York után a világ második legnagyobb, bevándorlói hátterű városa. Az adatok alapján a londoniak 12,4%-a vallja magát muszlimnak, köztük a polgármester, Sadiq Khan.

A magyar médiában is gyorsan szárnyra kapott a hír, hogy az elkövető az az Abu Izzadeen – eredeti nevén Trevor Brooks, - akit a magyar hatóságok 2015-ben a lőkösházai határátkelőnél tartóztattak le a Bukarestbe tartó nemzetközi gyorsvonaton, Nagy-Britannia tiltott elhagyása miatt. Az értesülést azonban az egyébként szalafista prédikátorként is tevékenykedő férfi ügyvédje és testvére is cáfolta, miszerint Trevor Brooks épp börtönbüntetését tölti.

Az elkövetőt végül a brit állampolgárként született Khalid Masoodként azonosították, akinek eredeti neve Adrian Russell Elms. Édesanyja, Janet Elms, Adrian Russel születése után ment férjhez Phillip Ajaohoz, akinek nevét az elkövető később felvette. A rendőrség munkáját megnehezíti, hogy Khalid Masood számos nevet használt, így többek között Khalid Choudry-ként is tevékenykedett.

Adrian Russel Ajao már a nyolcvanas években összetűzésbe került a hatóságokkal, többször elítélték fizikai erőszakért, fegyverbirtoklásért és -használatért. Az MI5 korábban szélsőséges iszlamistaként azonosította, azonban megfigyelését végül leállították, mert perifériális szereplőnek ítélték meg. A hatóságok egyelőre még nem derítették ki minden kétséget kizáróan, hogy Russel Ajao járt-e az önmagát Iszlám Államnak nevező területen és közvetlen kapcsolatban állt-e a terrorszervezettel. Ugyanakkor a szakértők a magányos farkas elkövetői típust inkább kizárják és feltételezik, hogy valamilyen módon másokkal is együttműködött. A terrortámadás kapcsán Birminghamben kiterjedt razziát is tartottak, nyolc személyt őrizetbe vettek, akik közül már néhányat szabadon is bocsátottak.

Amellett, hogy a Daesh (az Iszlám Állam – a szerk.) múlt csütörtöki közleményében saját katonájának nevezi az elkövetőt, még nem bukkant fel a merénylő részéről az eddigiekhez hasonló videó, melyen a terrorcselekményt a szervezetnek, vagy Abu Bakr al Baghdadinak ajánlaná.

A londoni muszlimok reakciója

A becslések szerint a mintegy egymillió londoni muszlim egyöntetűen elítélte a terrorcselekményt. A város szintén muszlim polgármestere, Sadiq Khan videóüzenetében a város sokszínűségét és polgárainak békés együttélését hangsúlyozta ki. A polgármester továbbra is a világ legnagyszerűbb és egyben egyik legbiztonságosabb városának nevezte Londont, biztosítva választóit, hogy a hatóságok a békét a továbbiakban is fenntartják, nem engedve teret a félelemnek.

A Nagy-Britanniai Muszlim Tanács azonnal elítélte a terrortámadást. Harun Khan, a Tanács főtitkára szerint „nincs magyarázat erre a viselkedésre. A legjobb válasz a merényletre, ha szolidaritást tanúsítunk egymás iránt és nem engedjük, hogy a terroristák éket verjenek közénk.”

A Muszlimok Londonért Egyesület kezdeményezésére a londoni muszlim közösség gyűjtést rendezett az áldozatok családjainak. A gyűjtés első órájában 3.000 font érkezett a számlára, az adományok pedig mostanra meghaladták a 21.000 fontot.

Muddassar Ahmed, a gyűjtést vezető, született londoni polgár maga is szemtanúja volt a támadásnak. Alig 10 perccel a támadás előtt lépett be az alsóházi képviselők irodájának otthont adó Portcullis House-ba, melyet ezután 4 órán keresztül nem hagyhatott el. „Annak ellenére, hogy nincs az az összeg, amivel az elvesztett életet vissza lehetne hozni, meg lehetne szüntetni az áldozatok és hozzátartozóinak fájdalmát, reméljük, hogy polgárként, londoniként és emberként csökkenteni tudjuk a rájuk nehezedő terheket” – nyilatkozta az adománygyűjtés kapcsán.

A szolidaritást azonban nem csak a gyűjtéseken keresztül fejezik ki a helyi muszlimok. Amellett, hogy gyertyagyújtást és békés fáklyás menetet szerveztek az áldozatok emlékére, a Muszlim Tanács felkérte a városban működő imámokat és prédikátorokat, hogy a közös imák alkalmával ismét hívják fel a hívők figyelmét a békés együttélés jelentőségére. A békés megmozdulások alkalmával a muszlimok tiltakoztak az iszlám kiforgatott értelmezése ellen, és hitüket a békés egymás mellett élés vallásaként hangsúlyozták.

A tömeges megmozdulásokon túl a közösségi médiában is megjelentek az egyéni üzenetek. Sokakban szégyenérzetet okoz, hogy a vallást betértként felvevő terrorista a szélsőségeseket erősítette. A Twitter-falakat és a Facebookot elárasztó üzenetek mellett pedig többen videóüzenetben is kifejtették véleményüket.

London a támadás után: 

London

London2

London3

London4

London5

London6

London7