Hogy nyaraltak a nagy írók a szocializmusban?

Igazi nyári kiállítás nyílt a Petőfi irodalmi Múzeumban Balatoni nyár , azaz Írófényképek az 1950-es, ’60-as, és ’70-es évekből címmel.

A Kádár-korszak magyar nyarai a tömegek számára nem a külföldi tengerparti nyaralásokról szóltak, így az ismertebb írók is elsősorban a magyar tengert választották úticéljukként. A kiállításon bemutatásra kerülő fényképek első egysége a Balatonfüredi Lipták-ház baráti körébe tartozó írókról készült fényképekből áll, míg a második nagy egységet a Szigligeti Alkotóházban és annak környezetében készült fotók adják, majd a tárlat harmadik egységét az írók nyaralóiban, kertjeiben készült képek és amatőr felvételek jelentik.

Milyen volt Illyés Gyula tihanyi, alsó-kopaszhegyi ház? Vagy miként nyaralt Németh László sajkodi házában?  De sok pillanatot örökítettek meg Bertha Bulcsú balatongyöröki, vagy éppen Rónay György balatonszárszói házának kertjében is. A már említett balatonfüredi Lipták-ház Lipták Gábor író és felesége, Gyapai  Piroska nevéhez kötődik, akiknek háza  a második világháború utáni írónemzedék nyaralásainak egyik helyszíne volt és amolyan irodalmi szalonként működött. Megfordult itt többek között Déry Tibor, Örkény István, Németh László, Keresztury Dezső, Szabó Lőrinc vagy éppen Weöres Sándor is. Vajon milyen lehetett Sarkadi Imre Hannibál nevű vitorlásán múlatni a ’60-as évek forró nyarait? Miről beszélgetett Nemes Nagy Ágnes és Ottlik Géza egy szigligeti csónakban? Vajon jól sikerült-e Juhász Ferenc hátas ugrása a Balatonba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereshetjük a választ a fényképek nézegetése közben.

balaton02

balaton

koltokabalatonon

Psota Irén, Borsos Miklós, Ismeretlen hölgy, Ungvári Tamás, Radnóti Zsuzsa, Alfonzó, Örkény István, Makk Károly Tihanyban (Lipták Gábor felvétele)