Trump nevetségessé teszi Amerikát

Egyre egyértelműbb, hogy az extremista Donald Trump eljátssza a világ vezetőhatalmának renoméját. Már az is aggodalomra adhat okot, hogy Trump Putyin segítségével és orosz beavatkozással kerülhetett hatalomra. Az pedig a tengerentúli nagyhatalom számára egy katasztrófával is felérhet, ami a Putyin-Trump találkozón és azután történt.

Trump közvetlenül a találkozó után azt mondta, hogy nincs oka kételkednie abban, amit Putyin mondott, vagyis, hogy Oroszország nem avatkozott be az amerikai elnökválasztásba. Ezzel a kijelentésével a saját hazája szolgálataival szemben, gyakorlatilag Putyin álláspontját erősítette, aki az említett amerikai szolgálatokat, valamint az orosz beavatkozás felderítésére indított vizsgálatokat nevezte meg felelősként a két ország közötti rossz viszonyért. Majd még azt is kifejtette, hogy Ukrajna kapcsán is az Egyesült Államok hibázott…

Trump kijelentései miatt John Breannan, volt CIA-főnök twitterposztjában egész egyszerűen árulónak nevezte az elnököt, Trump válaszul egy interjúban meglehetősen gyermeteg módon több szolgálati vezetőt „rossz embernek” minősített.

Az újabb csavar a történetben, hogy Trump hazaérkezése után, a kongresszusi tanácskozás előtt hirtelen megváltoztatta álláspontját és már arról beszélt, hogy elfogadja az amerikai titkosszolgálatok vizsgálatainak eredményeit és megállapításait, amelyek szerint a Putyin vezette Oroszország igenis beavatkozott a két évvel ezelőtti elnökválasztási folyamatba. Kínos volt a magyarázkodása és a sajtótájékoztatót végignézve végig az az ember érzése, hogy túl nagy rá az a bizonyos kabát. 

Az pedig egész Európa számára rossz hír, hogy Trump az amerikai-orosz találkozó előtt az Európai Uniót nevezte meg az USA fő ellenségeként, valamint, hogy elkezdte kikezdeni a NATO-t.

Kicsit olyan, mintha Trump minden egyes lépése Putyin hatalmát és befolyásának erősítését szolgálná. Trump elnöksége pedig olyan szinten árt az Egyesült Államok megítélésének, hogy az komoly aggodalomra adhat okot az amerikai külpolitikai stratégák számára. Nem lennénk meglepődve, ha Trump elnöksége után, néhány év múlva előkerülnének ennek az egész amerikai népet lejárató politikának a valós okai. Addig pedig marad egy a véleményét napról napra változtató, oroszbarát, Európa-ellenes, extrémen exhibicionista pojáca a világ legnagyobb hatalmának élén. Ez volt az amerikaiak eddigi legnagyobb történelmi hibája és csak reménykedhetünk benne, hogy nem lesz végzetes…

Ez már ugyanis nekünk kínos és nekünk kellemetlen.