Erős és büszke: Megverték a szíriai-kanadai előadót a Szigeten, mert romának hitték

Magáról a rendezvényről és hazánkról sem fest valami jó képet az a történet, amit a kanadai nagykövet, Isabelle Poupart osztott meg a Twitteren.

Arról ír, sokkolta, hogy a fesztiválon egy fehér fiatal férfiakból álló csoport megverte a Vancouverben élő, de damaszkuszi születésű írót és melegjogi aktivitástát, Danny Ramadant, aki épp a könyvéről tartott előadást a Szigeten, mert azt gondolták róla, hogy roma származású.

2018-ban. Európában. Ez elfogadhatatlan. Harcoljunk együtt a rasszizmus és az előítéletek ellen.

- sürget azonnali változásokat a nagykövet.

A Szigeten egyébként a korábbi évekhez hasonlóan rasszizmus elleni kampány is futott, plakátokon hirdették az egymás elfogadásának fontosságát.

A Szigeten pont az a jó, hogy nem hullik termékeny talajra egy ilyen szélsőséges vélemény, mindemellett mélységesen elítéljük, ha ilyen eset megtörténik. Azt azonban hisszük, hogy egy esetből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a teljes Szigettel kapcsolatban, s bár ez a Szigeten történt, nem a Sziget szellemiségét tükrözi, hanem éppen ellentétes azzal.

- közölték a szervezők.

Ehhez az igazán „erős és büszke” esethez pedig csak annyit tennénk hozzá, hogy ha a kanadai nagykövet tudná, hogy 2018-ban, Magyarországon milyen a közhangulat, és a kormánypárti propagandának "köszönhetően" hogyan írható körül a jelenlegi helyzet, ami embertársaink, vagy éppen más országokból érkező, segítségre szoruló emberek elfogadását illeti, valószínűleg elborzadna.