Nem kell kormányozni, elég az alávaló propaganda, a pofátlan fosztogatás és a haveroknak osztogatás 

Habony Árpád minden bizonnyal ezzel a „habkönnyű” recepttel örvendeztette meg a Fidesz vezérkarát évekkel ezelőtt. Csak az a baj, hogy egyrészt a gőg és kizsákmányolás árát mi fizetjük meg, másrészt előbb vagy utóbb rájuk és ránk is fog dőlni ez a fenntarthatatlan konstrukció.

Itt egy újabb ékes bizonyíték arra, hogy a Fidesz jó ideje valóban nem kormányozza az országot. Az Info Rádió pénteki tudósítása szerint – igazán unortodox módon – létszámstop akadályozza a rezidensek felvételét. Márpedig pontosan tudjuk, milyen égetően súlyos problémát jelentenek a létszámhiányos kórházak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint csak egy „adminisztrációs problémáról” van szó, emiatt nem tudnak rezidenseket felvenni a kórházak. Idestova két hete tudni, hogy a közszférában bevezetett létszámstop miatt a rezidenseket foglalkoztató Állami Egészségügyi Ellátóközpont sem vehet fel frissen végzett orvosokat, eddig mégsem történt semmilyen változás. Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szintén úgy véli, hogy adminisztratív figyelmetlenségről van szó, amit sajnos még nem tudtak orvosolni. Szerinte hiába hirdették meg az 1200 rezidensi helyet, a létszámstop akadályozza a felvételt. Az EMMI tájékoztatása alapján a kormány „kiemelten kezeli a kérdést”, hogy megoldódjon a probléma. Sipka Balázs – elmondása szerint – a napokban úgy értesült, hamarosan megoldódhat a helyzet, de hozzátette, hogy két hete is ugyanezt ígérte a fenntartó. A szakszervezet vezetője kifejtette, természetesen elméleti lehetőség van arra, hogy a kórházak foglalkoztassák a fiatal orvosokat, azonban az intézmények gazdálkodási lehetőségei miatt sok helyen erre nincs forrás.

Szóval jó két hete nem sikerül megoldani ezt jelentéktelennek egyáltalán nem nevezhető problémát, mert a totálisan központosított, észszerű reformok végrehajtására képtelen, nehezen reagáló, vízfejű rendszer nem tudja ellátni alapvető feladatait. Nem működnek az államigazgatás kulcsfontosságú részegységei, sőt, az egészet tekintve sem túl rózsás a helyzet. Sok terület egyszerűen csak „lerohad”, néhány pedig sodródik, ahogyan éppen a kiszámíthatatlan, folyton változó gazdasági érdekek (értsd: Mészáros Lőrinc és a különböző Fidesz-közeli nagyvállalkozók és oligarchák igényei) kívánják.

Közben pedig mást sem látunk, csak azt, hogy óriási vagyont halmoz fel Mészáros Lőrinc, illetve a családja és a barátai, továbbá emelkedik a miniszterek fizetése, miközben egyre inkább szűkül az a keretrendszer, amiben a NER létezni enged bennünket, például folyamatosan tűnnek el az ellenzéki médiumok, így végső soron a gondolkodás és a vélemény szabadságát (is) meg akarják fojtani. A színjáték és a pávatánc persze megy ezerrel, hogy micsoda felelősségteljes vezető Orbán, Magyarország pedig milyen erős és büszke meg minden...

Hogy mennyire kizárólag a haverok zsebének teletömése számít, semmi más, az alábbi friss hírek ismét megerősítik. Potom 1,6 milliárdért a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt.-től vesz laptopokat az E.ON, a Testnevelési Egyetem új campusát pedig a páratlanul éles eszű jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a cége bútorozhatja be 207 millió forintért.

Nos, igen, sajnos ez ma Magyarország. A „nagy nevek” Orbán Viktor, Tiborcz István, Orbán Ráhel, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Semjén Zsolt, Matolcsy György, Németh Szilárd és társaik. Másról sem szólnak országunk „dolgos hétköznapjai”, mint hogy ki, mit vásárolt, kinek a számára, kinek a pénzén, milyen módon. A maffiához történő hasonlítás igen találó, hiszen ez valóban egy népes család, amelynek tagjait az Európai Unió mellett bizony mi tartjuk el, és legalábbis egyelőre kénytelenek vagyunk még elviselni.