Ferge Zsuzsa: létrejött a szegénységen bosszút álló állam

Az akadémikus szerint az iskolarendszer a minél ostobább generációk kinevelésére törekszik.

Ferge Zsuzsa a Népszavának adott interjújában kemény kijelentéseket tett. Arról is beszélt, hogy ahelyett, hogy a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket csökkentenék, nálunk inkább növelnék azt.

Meglátása szerint

a progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. Idáig a Bokros-csomag megszorításai se mentek el a kilencvenes évek közepén. A családi pótlék összege tíz éve változatlan, de nőnek a családi adókedvezmények, amelyeket viszont csak a magas jövedelműek tudnak igénybe venni.

és bár "lenne létjogosultsága a középosztály megerősítésének, de nálunk inkább mameluk (szolgai) réteget hoznak létre".

A manipuláció mindenütt ott van, de nálunk tökélyre fejlesztették, az iskolarendszer a minél ostobább generációk kinevelésére törekszik

 - tette hozzá. Majd szót ejtett az MTA-ról is:

Azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom. Én teszem hozzá: a nem tudás viszont kiszolgáltatottság. Ezért van napirenden a Magyar Tudomány Akadémia szétverése is.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban pedig elmondta, ”az egyetlen szóval sem az országot, a magyar embereket bírálta, hanem az Orbán-kormányt, amiért lebontotta a jogállamot, amelynek a szociális jogok érvényesülése is része”.

Orban_a_Diktator_01_comicstyle_(1)_1