Macron bekeményített: Szerinte el kell hagynia a schengeni övezetet annak az országnak, amelyik nem tartja be a szabályokat

Nem nehéz kitalálni, kire gondolt konkrétan.

A francia elnök a salzburgi EU-csúcson talán minden eddiginél keményebben fogalmazta meg azt a Nyugat-Európában egyre hangosabb véleményt, hogy ha egy tagállam nem tartja be a szabályokat, ha nem vesz részt a közös teherviselésben, akkor az EU előnyeiből sem részelhet úgy, mint eddig. Bár Emmanuel Macron nem nevezte meg, hogy ezúttal melyik országokra gondol, a szövegkörnyezetből egyértelműen úgy tűnik, hogy Olaszországra és a visegrádi országokra, de leginkább Magyarországra célzott - írja a 444.hu a Portico cikkére hivatkozva.

Szó szerint a következőt mondta:

Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy mi a schengeni övezet része vagyunk; szeretjük Európát, amikor pénzt ad, amikor jólétet teremt a népünknek, amikor lehetővé teszi, hogy a munkásaink jobb megélhetést találjanak a szomszédos országokban; de aztán otthon azt mondják, hogy nem engedek be egyetlen migránst, egyetlen menekültet sem az országomba.

Majd hozzátette:

Azok az országok, akik nem akarják a Frontex fejlesztését, akiknek nem fontos a szolidaritás, távoznak a schengeni övezetből. Azok az országok, amelyek nem akarnak több Európát, nem nyúlhatnak a strukturális alapokhoz.