Heisler András: Schmidt Mária kiírta magát a Holokauszt-kutató történészek sorából

Nem újdonság, hogy Köves Slomónak, a „kormány házi rabbijának” és az Orbán-rajongó Schmidt Máriának sikerült megszerezni egy újabb szimbolikus múzeumot, illetve emlékező helyet, a Sorsok Házát. A Heisler András által vezetett Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) véleménye szerint Köves viszont Slomóéknak nem a zsidóság, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése fontos.

A Köves Slomó által irányított Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség (EMIH) a magyar zsidóság érdekeivel ellentétes alkut kötött a kormánnyal, ennek például része az is, hogy legitimizálta a Sorsok Házát. A Szombat nevű zsidó politikai és kulturális folyóirat ma megjelenő cikkében Heisler András a NER emlékezetpolitikájának nagyasszonyát, Schmidt Máriát sem kímélte:

Társadalmi konszenzusra van szükség, mondotta, hiteles emberekkel, márpedig a Sorsok háza mostani gazdái nem hiteles emberek, ezért velük semmilyen konszenzusra nem törekszenek. Tovább menve leszögezte, hogy Schmidt Máriát a Holokauszt-kutató szakma diszkvalifikálta, így ő kiírta magát a Holokauszt-kutató történészek sorából.

- idézi a lap Heisler Andrást.